Глобална кампания срещу превъоръжаването с роботи-убийци

Глобална кампания срещу превъоръжаването с роботи-убийци Снимка: innereye.ai

Климатичите промени и пандемиите не са единствената заплаха за човечеството, алармира Amnesty International.

Правозащитниците са настръхнали заради активното разработване и употреба на „роботите-убийци”, т.е., автономните оръжейни системи (AWS), с опасенен разрушителен потенциал

AWS са програмирани да вземат решения за фатални действия, използвайки биометричен анализ, лицево и гласово разпознаване. Дронове и други модерни оръжия се разработват със способността да избират и поразяват целите си, без да бъдат контролирани от човек, без възможност за етичен избор, състрадание или разбиране

AWS не са – и вероятно не могат да бъдат програмирани да вземат решения на базата на хуманни критерии. Те действат въз основа на програми, чиято същност е „елиминиране” на обекта.

Замяната на войските с машини прави решението за война по-лесно. AWS могат да се използват и в конфликтни зони, от полицейски сили и при граничен контрол, могат да бъдат обект на шпионаж, контрабанда и незаконна търговия. Автономните оръжия заплашват отстоявани с векове човешки права като правото на неприкосновеност и протест например. 

Въпреки тези опасения много страни инвестират в разработването на автономни оръжия - САЩ, Китай, Израел, Северна Корея, Южна Корея, Русия, Австралия, Индия, Турция, Обединеното кралство, а вероятно и други, които не оповестяват шумно "отбранителните" си програми.

За момента AWS не подлежат на регулации от международното право, предупреждават от Amnesty International. Организацията работи в партньорство с глобалната мрежа Stop Killer Robots, коалиция от над 180 неправителствени организации и партньори от академичните среди. Те са анализирали данни за действията на AWS и са напълно наясно с опустошителните последици от тази „игра на играчките”, която може да завърши фатално за създателите ѝ. 

„Не можем да позволим машина да взема решения за живот или смърт”, казват правозащитниците и мобилизират световната си мрежа за отпор на превъоръжаването с машини-убийци. 

Глобалната кампания и интернет-подписка, организирани от Amnesty International, призовават световните лидери да инициират разговори за нови клаузи в международното право, които да обхванат регулацията на автономните оръжейните системи, за да се гарантира, че използвннето на сила винаги ще бъде обект на човешки контрол

Човечеството трябва да разбере, че е въпрос на живот и смърт да бъдат забранени машини, които свеждат  човека - "венец на всички живи твари" -  до „обект”, „стереотип” и просто сбор от данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: