Тръмп отпадна от списъка на Forbes с най-богатите американци

Тръмп отпадна от списъка на Forbes с най-богатите американци Снимка: news.bitcoin.com

За първи път от 25 години бившият американски президент не е в числото на 400-те най-богати хора в САЩ.

Богатството на Доналд Тръмп се оценява на приблизително $ 2,5 милиарда, което е с $400 млн. под критерия на Forbes. Магнатът на недвижими имоти загуби около $ 600 милиона заради пандемията – период, в който вложенията в технологични акции, криптовалута и други активи процъфтяха, но не и имотите, особено в големите градове. Вместо да се огледа, Тръмп изрази ясно мнението си за криптопарите: „Не искам да излизат други валути, които биха могли да навредят на долара”.

 

Доналд Тръмп е в първата половина на престижния Клуб 400 на Forbes от 1997 до 2016 г. Но от годината, в която спечели президентските избори, нещата тръгнаха надолу, за да стигнат след пет години под долната черта. 

Ако Тръмп търси виновник може да започне от себе си. Преди пет години той имаше златна възможност да разнообрази портфейла на състоянието си. Веднага след изборите през 2016 г. федералните служители по етика настояваха Тръмп да се лиши от активите си в недвижими имоти. Това би му позволило да реинвестира приходите в широкообхватни фондове и да поеме длъжността си на президент без риск от конфликт на интереси.

Американските служители в изпълнителната власт на САЩ нямат друг избор, освен да се съобразят с Комисията по етика и да се освободят от активи, които биха могли да създадат конфликт на интереси в работата им. Президентът обаче е освободен от това условие и както гордо отбеляза Тръмп по време на пресконференция девет дни преди да влезе в Белия дом: „Всъщност бих могъл едновременно да водя бизнеса си и да управлявам правителството“, и с присъщата си „скромност” допълни: „И ще бъда единственият, който може да направи това".

И така Тръмп реши да задържи активите си, изчислявани по онова време на около $ 3.5 милиарда. Ако беше продадал всичко, би трябвало да плати значителни данъци върху капиталовите печалби, което би го „обръснало” с около $1,1 млрд. 

Но това, което тогава е изглеждало огромна загуба, би могло да се превърне в доходно реинвестиране напр. в индексен фонд, което досега би му донесло до $ 4,5, т.е., щеше да бъде с 80% по-богат, отколкото е днес, и то по най-консервативна оценка. 

С други думи, отказът да се лиши от имотите си и нежеланието да плаща данъци, са му стрували $ 2 млрд.  Ако беше се съобразил с Комисията по етика, Тръмп можеше сега да заеме поне 133-та позиция в списъка на Forbes. Вместо това екстравагантният милиардер го напусна за първи път от четвърт век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: