Сваленият от САЩ китайски балон е носел товар с размерите на самолет

Сваленият от САЩ китайски балон е носел товар с размерите на самолет Снимка: nypost.com

Американските власти смятат, че целта му е била да наблюдава чувствителни военни обекти

ВВС съобщи, че докато в САЩ събират останките на "метеорологичния" балон от бреговете на Южна Каролина, вчера китайското правителство е признало, че аналогично летателно устройство, движещо се над Латинска Америка, също е китайска собственост

Според изявлението на китайското външно министерство, подобно на сваления от САЩ, и този балон "сериозно се е отклонил" от курса, поради метеорологичните условия. Висш американски офицер обаче обори тази версия, тъй като балонът, летял над САЩ, е бил маневрен и „снабден с витла”.

Първоначално американските военни съобщиха, че не възнамеряват да го атакуват, тъй като може да причини щети, ако падне в жилищен район, но по-късно все пак свалиха балона, а китайските власти обвиниха САЩ, че са използвали "безразборна сила", нарушавайки „духа на международното право"..

В издирването на останките участват специализирани кораби, включително океанографски изследователски кораб, снабден със сонар. Няма план отломките  да бъдат върнати на Китай, но експерти от американското разузнаване ще ги анализират, за да се види дали не съдържат опасни компоненти. 

Инцидентът отключи значителни политически реакции. Републиканците обвиниха президента Джо Байдън в неизпълнение на задълженията, тъй като е допуснал балонът да прекоси страната безпрепятствено.  Свалянето му предизвика и дипломатически спор между САЩ и Китай и накара държавния секретар Антъни Блинкен да отмени планирано пътуване до Пекин, което трябваше да уталожи напрежението между двете страни.  

Инцидентът с „метеорологичния” разузнавателен балон засега отлага подобни дипломатически действия и мнозина анализатори се питат дали това не е била целта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: