„Намалението“ на цената на газа се оказа „увеличение“ за индустрията с 27%

„Намалението“ на цената на газа се оказа „увеличение“ за индустрията с 27% Снимка: https://pixabay.com/

Това се казва в писмо на Асоциацията на индустриалния капитал в България, адресирано до министър-председателя, министъра на икономиката, министъра на енергетиката, председателя на КЕВР

Целият текст на писмото (оригинал):

Относно: 27% увеличение на цените на природния газ „само за някои“ през ноември

"Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници!? Как ще привличаме инвеститори? Като с административни актове застрелваме икономиката?! Утре като няма индустрия, кой ще „доплаща“ евтината електроенергия и евтиното парно за населението!?


Удачно е да попитаме: Докога КЕВР ще се държи като поделение на социалното министерство?


Регулаторът изпрати послание към икономиката. И то е: 
„Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!“


Индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% по-висока от утвърдената от КЕВР! Регулаторът многократно е заявявал, че той утвърждава, а не определя цената на природния газ. С други думи се предполага, че комисията следва да е гарант за справедливостта на цената, предложена от „Булгаргаз“ ЕАД. Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те трябва да понесат по време на пандемия!


Настояваме „Булгаргаз“ ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена!


Настояваме КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение!
Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв./MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва 187 млн. лв. „Намалението“ на цената се оказа „увеличение“ за индустрията с 27% спрямо октомври! 


Същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами!


Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса – сега вече и чрез цените на природния газ! Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители.

Ситуацията е без прецедент в ценообразуването на природния газ у нас!

Настояваме за подаването на ново заявление от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и справедливо разпределяне на ползите от договореността между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ ЕАД.


Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия."

Писмото е подписано от:

Васил Велев,  Председател на УС на 
Асоциация на индустриалния капитал в България

Добри Митрев, Председател на УС на Българска стопанска камара

Цветан Симеонов, Председател на УС на Българска търговско-промишлена палата

Кирил Домусчиев, Председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: