Участник в корида загина, прободен от бик

Участник в корида загина, прободен от бик Снимка: republicworld.com

Трагедията се разигра в събота на фестивала в Онда, град в автономната област Валенсия.

Жертвата е 55-годишен мъж, участник в коридата и предшестващото я надбягва на бикове по улиците на града.  Това е първият подобен случай, откакто тези игри бяха възстановени  след ковид-пандемията в Испания, съобщава republicworld.com.

Едно от животните се насочило към пострадалия и успяло да го наръга няколко пъти, въпреки че останалите състезатели се опитвали да отвлекат вниманието на бика. Раненият бързо загубил много кръв от твърде сериозните рани. Бикът е пробол основна артерия в лявото му  бедро, което е довело до смъртоносно кървене. Имал е и тежка травма на главата.

На място на жертвата е оказана помощ от присъстващите и пристигналия медицински екип, а след това е бил преместен в болницата на близкия град Виляреал, но усилията да го спасят останали без резултат и мъжът починал. 

След новината за смъртния случай, Община Онда отмени всички кориди, предвидени в програмата на градския фестивал, който ще приключи в неделя.

Миналата година фестивалът Fira de Onda, посветен на светеца-покровител на града, не се състоя заради пандемията и тази година беше възобновен, както и много други подобни събития в цяла Испания – напр. известният фестивал Сан Фермин в Памплона. Традиционните испански кориди включват надбягване на бикове по улиците и след това корида със същите животни. 

Въпреки смъртните случаи и нарастващата съпротива от организациите за защита на животните, игрите с бикове са популярен спорт в Испания и се считат за национална традиция. Според Levante news, още двама души са били ранени по време на подобно надбягване в друг град. 

Традиционните испански игри с бикове вземат жертви всяка година. През лятото на 2015 г. само за месц и половина при подобни инциденти в Испания загинаха 7 души. 

Мнозина считат традицията за варварска както за животните, така и за хората, но въпреки опитите, борбите с бикове не са отменени и остават една от екзотичните характеристиките на Испания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: