Шарл Азнавур – едно смело сърце

Шарл Азнавур – едно смело сърце Снимка: theworld.org

Ненадминатият глас на френския шансон е символ на Франция и герой за Израел

Светът е толкова запленен от песните му, че биографията на Шарл Азнавур като че ли остава непозната, хората просто го отъждествяват с музиката му. Малко известен факт е, че певецът и семейството му спасавят от смърт стотици евреи, приютявайки ги в собствения си дом в окупирания от фашистите Париж.

Семейство Азнавур като че ли обединява много националности. Майка му е арменка, но родена и израсла в Измир. Бащата на бъдещата френска звезда също е арменец, но роден и живял в Грузия. Самият Шарл, чист арменец по произход, с музиката си е истинско въплъщение на френския дух и символ на европейската култура. 

Бягайки от кланетата в Турция, бежанската съдба на семейство Азнавур ги отвежда през 1922 г. във Франция, от където смятат да продължат за САЩ. Но попаднали сред съседи емигранти - арменци, руснаци, евреи, италианци и поляци, с които се поддържат и подкрепят, семейството остава в очарователния Париж. Там през 1924 г. се ражда и синът им Шанур – Шарл Азнавур. 

По време на окупацията на Франция бащата на Шарл е мобилизиран и синът издържа семейството – продава вестници и бракувани стоки, с приятели събират изоставени разбити велосипеди и ги поправят, за да ги продадат или разменят за хранителни продукти. Една вечер Азнавур-баща неочаквано се появява, избягвайки по чудо ареста. И от този ден нататък домът на семейство Азнавур става място за срещи на френската съпротива и пристан за беглеците от фашисткия режим. 

Случва се така, че емейство Азнавур помага най-вече на евреи, арменци и руснаци. Шарл е във вихъра си – унищожава уличаващи дрехи, снове из окупирания град, търси и намира храна, лекарства, документи. Полицията и гестапо наблюдават семейството и редовно посещават жилището им, но не откриват нищо – семейството на Шарл има много приятели и добри съседи, които своевременно ги предупреждават за опасността.

Aznavour by Charles (2019) - IMDb
Плакат на филма "Шарл за Азнавур", снимка - imdb.com

След войната семейство Азнавур не тръби за своята дейност, защото за тях да помагат е неотменна, естествена част от живота. Подвигът им става известен, едва когато през 2017 г. израелската държава отличава знаменития певец и сестра му с изключително престижния медал на името на Раул Валенберг (IRWF) за неоценимата помощ, спасила стотици евреи по време на фашистката окупация на Франция. 

Медалът връчва лично президентът на Израел Реувен Ривлин. Шарл Азнавур благодари, но както винаги прям, използва случя да попита защо Израел не признава турския геноцид над арменците. Ривлин отклонява отговора с бележката, че въпросът е политически. Тогава Шарл Азнавур отговаря, че ако светът беше признал арменския геноцид в Турция, Холокостът можеше и да не се случи... 

През януари 1969 г. Шарл Азнавур има концерт в Прага. Когато разбира за саможертвата на запалилия се студент Ян Палах, Азнавур незабавно отменя концерта и отива на бдението в памет на Палах. 

Такъв е нисичкият певец с уникален глас и смело сърце, който според анкета на сп. Time и CNN от 1998 г. е най-добрият поп-изпълнител на ХХ век, класиран пред Елвис Пресли и Боб Дилън. Шарл Азнавур е автор на над 1300 песни, участвал е в 60 филма, а продадените му албуми са над 200 милиона. Кавалер е на най-високото френско отличие – Орденът на Почетния легион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: