Когато започнете да се грижите за себе си, това вбесява другите

Когато започнете да се грижите за себе си, това вбесява другите Снимка: cluber.com.ua

Да, липсва им вашата предишна версия. Тази, която са свикнали да използват, защото са знаели, че винаги ще им се притечете на помощ, ще поставите техните нужди над собствените си и ще изберете тях, а не себе си...

Вашата любов към себе си причинява гняв у другите, защото сега вие по-често им казвате "не", отколкото "да". Казвате им неща, които не са чували преди от вас. Сега вие знаете цената си и не се съгласявате на по-малко, както преди.

Сега вие разграничавате тези, които искат да се възползват от вас, които ви мамят и тези, които се опитват да ви помогнат. Сега вие защитавате себе си, дори ако това означава да оставите някой да падне.

Вашата любов към себе си дразни другите хора, защото им липсва старата версия за вас. Тази версия, която им харесваше и която бяха свикнали да използват. Тази, която можеше лесно да бъде манипулирана, защото те знаеха, че винаги ще се притечете на помощ, ще поставите техните нужди над собствените си и ще изберете тях, а не себе си.

Сега на вас ви е все едно, че ви отхвърлят, изоставят, защото най-накрая сте се научили да се наслаждавате на собствената си компания и сте разбрали, че не се нуждаете от нечие чуждо признание. Сега сте съсредоточени върху себе си, постигате своето и някои хора това адски ги ядосва.

Макар че това нямаше нищо общо с лошите намерения, на една ваша приятелка й харесваше, че можете да я приютите при себе си при първа необходимост. На вашия бивш му харесваше, че вие както и преди продължавате да се срещате с него след цялата болка, която ви причини. На шефа ви му харесваше да ви унижава и да приписва заслугите ви на себе си, защото знаеше, че няма да се оплаквате. На вашия роднина му харесваше, че може да ви обвини за всичките си неуспехи и да освободи себе си от отговорност.

Всичко е просто, на хората не им харесва, когато ги виждате такива, каквито са всъщност. На хората не им харесва, че ако преди сте им позволявали всичко, сега  защитавате себе си. И също така хората не харесват, когато се отнасяте към тях по същия начин, по който те се отнасят към вас.

Вашата любов към себе си ги вбесява, защото това означава, че вече не оставяте нищо на самотек, не позволявате да ви нараняват и не смятате да търпите поведението им. Именно тези хора ви накараха да се съмнявате в себе си и да вярвате, че не заслужавате нещо повече. Те непрекъснато ви улавяха в мрежите си, когато се опитвахте да се освободите, но няма по-приятно чувство от освобождаването от техните преценки.

Няма нищо по-хубаво от това да заложиш на себе си и да спечелиш. Няма нищо по-хубаво от това да гледате тези хора в очите и да осъзнавате, че вече не могат да ви наранят и да ви  уплашат. Вече вече не ги издигате на пиедестал. Няма нищо по-хубаво от това да изместите тези хора настрани и да поставите на тяхно място себе си.

По материали на Сluber

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: