Италианците скочиха срещу възраждащия се фашизъм в Европа

Италианците скочиха срещу възраждащия се фашизъм в Европа Снимка: middleeast.in-24.com

Вчера в Рим протестираха над 50 000 души

Със скандирания „Basta fascismo” демонстрантите поискаха фашистки движения като Fuorza Nuova („Нова сила”) да се обявят за незаконни. Миналата събота членове на неофашистката организация нападнаха централата на един от най-големите синдикати, италианската конфедерация на труда CGIL. Нападението стана по време на протест срещу ваксините, който се изроди в жестоки сблъсъци с полицията, съобщава Euronews. 

Бяха арестувани двама лидери на Fuorza Nuova, които остават в затвора, след като съдия прецени, че са изготвили стратегия за нападението срещу централата на CGIL, както и за неуспешен опит за нападение на правителствената централа.

Атаките предизвикаха буря от възмущение в страната и накараха парламента от утре да започне проучване на постъпилите предложения, призоваващи за забрана на неофашистките движения. Към организираната от CGIL вчера демонстрация се присъединиха и други големи профсъюзи като CISL и UIL. За митинга с 800 автобуса, 10 влака и самолетни полети от островите, пристигнаха хора от цяла Италия.

Лидерите на демократичните партии подкрепиха демонстрацията, докато представителите на крайната десница я критикуваха, тъй като митингът беше организиран в деня за размисъл преди втория тур на общинските избори, който се провежда днес и утре в Рим и други италиански градове и очаквано може да повлияе на изборните резултати.

Италия е страната, от където през 1919 г. тръгна фашизма - идеология, възникнала в кризата след Първата световна война. Днешните събития, които могат да се наблюдават в цяла Европа, тревожно повтарят модела от преди 100 години, довел до Втората световна война.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: