Създателите на ваксината Pfizer / BioNTech: "Тя е разработвана 30 години"

Създателите на ваксината Pfizer / BioNTech: "Тя е разработвана 30 години" Снимка: YouTube Euronews

Основателите на компанията BioNTech Угур Шахин и Озлем Тюреджи разработиха първата в света ваксина срещу Covid-19, чиято ефективност е научно доказана.

Те получиха за това най-високата награда на Испания - наградата на принцесата на Астурия - за заслуги в областта на науката и технологиите. 

Журналистът Токунбо Салако от Euronews се срещна с двойката, за да обсъди успеха им.

- Преди всичко, позволете ми да ви поздравя за спечелената награда. Как се чувствате?

Озлем Тюреджи:

- Това е голяма чест за нас и ние сме много поласкани и щастливи, защото това е много престижна награда и което е по-важно, тя отбелязва всичко, което помага на човечеството.

- Какво бихте казали на тези, които все още не са се решили на ваксинация?

Угур Шахин:

Мисля, че, от една страна, ние сме длъжни да се вслушаме в мнението на хората, в техните съмнения, защото се разпространява много невярна информация и хората са обезпокоени, тъй като не знаят на кого да се доверят. Така че нашата задача е да информираме. А задачата на обществото е да поддържа връзка между всички негови членове. Мисля, че е много важно всички, които са се ваксинирали и са го понесли нормално, да говорят за това. Трябва да се обединим като общество и да избегнем попадането в различни реалности.

- Преди повече от година ние чухме, че е невъзможно да се създаде ваксина в такива рекордни срокове, но все пак вие го направихте. Така че можете ли да разберете страхове и нежеланието на хората да се ваксинират?

Озлем Тюреджи:

- Да, безусловно. Ние можем да разберем това. И то се отнася не само за дадената ваксина. Това е обща и много естествена реакция, когато хората искат първо да разберат какво се случва. И тъй като има толкова много информация, става по-трудно да се разбере. Ние сме лекари по образование. Лекувахме, например онкоболни и всеки от тях ни задаваше едни и същи въпроси.

Какво ще ми донесе това лечение? Няма ли да ми навреди? Хората искат да бъдат информирани за това, което ще се случи с тях и техните тела. Така че това е много естествено.

Угур Шахин:

- Важно е също така да се разбере, че ваксината не е разработена за една година. Ваксината е разработена в резултат на 30-годишни изследвания. Това е като спринтьор, който е тренирал през целия си живот за това събитие. И той е напълно обучен и готов да излезе на старта за нула време и да спечели състезанието срещу тази пандемия. И също така е важно да разберем, че науката, стояща в основата на ваксината, ни отне 30 години.

- Нека сега да поговорим малко по-подробно, в детайли, за матричната РНК, върху която сте работили, къде още според вас води тя?

Озлем Тюреджи:

- Матричната РНК притежава трансформационен потенциал. Магричната РНК е най-старата информационна технология, така да се каже, изобретена от природата. С нейна помощ можете да пренасяте информация в клетките. Можете да посочвате на различните клетки на организма какво да правят, което по принцип означава, че можете да я използвате универсално. Това е кутия с инструменти, от които можете да сглобите това, от което се нуждаете за определено заболяване или за определен механизъм.

Единственото ограничение е познаването и разбирането на болестта и разбирането за това, каква информация искаме да предадем. След като имате тези данни, ще можете да използвате матричнаат РНК срещу рак, срещу автоимунни заболявания, срещу алергии, за регенерация и ние работим върху всички тези направления и не само върху тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: