Тайната SMS кореспонденция на Урсула фон дер Лайен с ръководителя на Pfizer

Тайната SMS кореспонденция на Урсула фон дер Лайен с ръководителя на Pfizer Снимка: стопкадър Euronews

Европейският омбудсман обвини Европейската комисия в „лошо администриране“ и „липса на прозрачност“

Така Емили О'Райли реагира на факта, че нейният председател не е дала гласност на текстови съобщения за закупуването на ваксина срещу коронавирус, които тя е разменила с ръководителя на американската фармацевтична компания Pfizer Алберт Бурла.

Урсула фон дер Лайен е разказала само на New York Times за това, като е отказала на други журналисти.

Брюксел заяви, че подобни съобщения „имат кратък живот и обикновено не се вземат предвид при поддържането на документацията“.

В правилата на Европейската комисия не се казва, че трябва да се съхраняват този вид средства за комуникация", каза нейният говорител Ерик Мамер.

Предполага се, че се архивират документи, когато е нещо значимо, свързано с политиката на Европейската комисия. Това не означава непременно, че всичко, изпратено чрез SMS, WhatsApp и т.н., трябва да бъде запазено.”

Разследване, извършено по искане на омбудсмана, показа, че Европейската комисия не се е свързала с офиса на своя председател, за да търси исканите текстови съобщения. Евродепутат  от Холандия смята, че позицията на Брюксел не отговаря на духа и буквата на законите за прозрачност и отчетност:

Не е нужно да сте адвокат, за да видите неточна интерпретация на правилата тук, която не е в съответствие със закона“, каза Софи Ин'т Уелд. - Още по-шокирана и обезпокоена съм от пълната липса на реакция от страна на Европейския парламент, защото това не трябва да е проблем за един депутат, активист или журналист.

Това е институционален въпрос. Става дума за спазване на основните договори, демократичните задължения да бъдем прозрачни за гражданите и отговорни."

Говорителят на фон дер Лайен заяви, че тя ще отговори в срок, преди края на април.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: