Алек Болдуин е пренебрегнал първото правило за безопасност при боравене с оръжие

Алек Болдуин е пренебрегнал първото правило за безопасност при боравене с оръжие Снимка: wionews.com

62-годишният актьор не е трябвало да насочва пистолет към друг човек, дори да вярва, че е безопасно, заявиха пред nypost.com холивудски експерти по безопасността.

Алек Болдуин, който случайно уби своята операторка Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза на снимачната площадка на филма „Ръжда“, вероятно ще бъде изправен пред редица правни предизвикателства - включително възможни наказателни обвинения, тъй като не само е настиснал спусъка, но е и изпълнителен продуцент на заснемания филм и като такъв е отговорен за безопасността на снимачната площадка, допълват правни експерти.

„Заредено или незaредено, оръжието никога не се насочва към друго човешко същество“, каза холивудският консултант по огнестрелни оръжия Брайън Карпентър и обясни, че оръжията винаги се третират като заредени - дори да се знае, че не са. 

Минути преди съдбоносния изстрел, Болдуин е бил осведомен, че е безопасно да използва пистолета, се казва в изявление на шерифската служба на окръг Санта Фе, където са били снимките. И според съдебните документи, пистолетът, даден на Болдуин, е бил определен като „студен”, т.е., безопасен, тъй като помощник-режисьорът Дейв Холс не е знаел, че в огнестрелното оръжие има боен патрон.

Все пак Болдуин може да се сблъска със сериозни правни проблеми, вероятно включително убийство по непредпазливост. Като изпълнителен продуцент той е в позицията да контролира всичко на снимачния терен и може да бъде преследван наказателно, смятат юристи и предполагат, че държавата ще направи това, което трябва – ще покаже, че Болдуин е участвал в законно, но опасно действие и не е проявил необходимата предпазливост. Максималното наказание за предполагаемото обвинение е 18 месеца затвор. 

Много юристи не смятат, че ще се стигне до процес за убийство, тъй като преди Болдуин редица участници в снимачния процес е следвало да проверят оръжието, но са единодушни, че Болдуин е изправен пред юридически кошмар.

Синдикални представители твърдят пред LA Times, че безопасността на снимачната площадка се подценява не за първи път и са категорични, че няма причина на една снимачна площадка да има истински амуниции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: