Великобритания по следите на отровителите в Солсбъри

Великобритания по следите на отровителите в Солсбъри Снимка: pursuit.unimelb.edu.au

Британските власти обвиниха трети руснак за участие в акцията през 2018 г., която остави след себе си една убита британска гражданка и трима тежко пострадали.

Източници от сигурността смятат, че именно този трети заподозрян е ръководил нападението с новичок срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Полицията още веднаж потвърди, че според разследването, заподозрените са екип от руското военно разузнаване (ГРУ). Съобщението отново върна на дневен ред острата реакция на обществеността и медиите на Острова.

Британската кралска прокурата е разрешила обвиненията за "заговор за убийство, опит за убийство, причиняване на тежка телесна повреда и използване и притежание на химическо оръжие", тъй като налице са „достатъчно доказателства с реалистична перспектива за осъдителна присъда”. Но ако тримата заподозрени не са арестувани, не могат да бъдат официално обвинени. Русия заяви, че не екстрадира своите граждани. Властите на Обединеното кралство ще информират Интерпол, за да поискат ареста на тримата обвинени, ако пътуват извън Русия, съобщава BBC.

Третият обвинен е заподозрян и в нерегламентирани дейности из цяла Европа, вкл. в Испания, Франция, Германия, Швейцария, Австрия и др. Предполага се, че той е генерал-майор, член на т.нар. „Екип 29155” на ГРУ, извършващ саботажи, подривна дейност и убийства. Смята се също, че е бил във връзка с членове на ГРУ, участвали в планиран преврат в Черна гора през 2016 г.

BBC припомня, че той и още двама мъже от същото подразделение на ГРУ през април 2015 са се настанили в хотел в София, настоявайки за стаи с изглед към подземния паркинг. Наблюдение, предоставено от български прокурор, показва как един мъж се приближава до колите на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, сина му и един негов служител. Смята се, че по дръжките на колите им е било размазано токсично вещество от типа на новичок. Набелязаните се разболяха тежко, но оцеляха. 

Подобен е подходът срещу Сергей Скрипал през 2018, когато токсинът е открит по дръжката на входната врата на дома му в Солсбъри. Новичок е установен и в изхвърлен нов флакон парфюм, който по нещастна случайност е използвала единствената жертва на акцията, 44 годишната Доун Стърджъс. Британската полиция е установила присъствието и на тримата заподозрени на Острова по същото време. Три години след инцидента, в Солсбъри и околността все още е забранено да се докосват изхвърлени опаковки с каквото и да е. Районът периодически се обеззаразява. Разследват се и други заподозрени. 

Първите двама обвинени са свързани и с взрив, избухнал на 16 октомври 2014 в склад за боеприпаси, използван от Емилиян Гебрев в Чехия. В инцидента загинаха двама души. Обвинението на чешките власти това лято доведе до дипломатически скандал с Русия и експулсиране на дипломати от редица държави.

През август миналата година с новичок беше отровен и руският опозиционен лидер Алексей Навални. След лечение в Германия той се възстанови и се завърна в Русия, където беше осъден на две години затвор. Партията му не беше допусната до участие в току-що миналите избори. Подобни мерки бяха предприети и към други политически структури на руски опозиционери.

Още по темата във

facebook