Италия, Италия!

Италия, Италия! Снимка: fanpage.it

Скуадрата не позволи на купата „да се върне у дома” и спечели европейското първенство в един мач, за който дълго ще се говори

Очакваният финал на Евро 2020 показа всичко – и виртуозна игра, и нормалните спадове след головете в редовното време (за Англия в самото начало на първото полувреме, за Италия – в средата на второто), и новаторска тактика, и великолепни изпълнения и от двете страни. Ако трябва с две думи да се определи тази игра, това беше достоен двубой между равни.

Недотам достойно беше началото, в стила на „най-добрите” английски традиции – струпвания, безредици, стотици фенове, които разбиха охраната и нахлуха без билети, съборени ограждения и билборди, сбивания с полицията, заети места на зрители с билети, леки „затрудненя” за италианските фенове – в т.ч. и някои от семействата на италианските футболисти... а за ковид мерки просто беше безсмислено да се говори.

Междувременно силният дъжд не охлади въодушевените фенове на „Трите лъва”, които въпреки препоръките дори на Нейно Величество, със здрав английски ентусиазъм освиркаха изпълнението на италианския химн – какво като е спортен двубой, какво като химнът бил от Верди... Италианският отбор реагира с пламенно пеене и огнени погледи, които ясно показаха обидата на адзурите. 

Мачът ще се обсъжда дълго, но не по-малко ще се обсъжда и поведението на английските футболни агитки, което дори бившият нападател, а сега футболен коментатор Гари Линекер определи като „грубо и нецивилизовано”. Английската футболна публика на това първенство доста често показа неприятна нетолерантност към противниковите отбори. Попадналото в кадър немско момиче, което плачеше от загубата на своя отбор, стана обект на хиляди подигравки и на „Уембли, и в социалните медии, а датско семейство футболни фенове дори стана обект на нападение

Така или иначе, мнозина видяха в това начало на финалния мач лоша поличба и не сбъркаха – едва във втората минута Англия отбеляза гол. Еуфорията беше грандиозна, а италианският отбор определено се стъписа, за да се съвземе едва към края на първото полувреме и да отбележи изравнителния гол в средата на второто. 

Така дойде ред на Англия да се смути, но въпреки подчертаното превъзходство на Италия и атаките, победният гол не падна в редовното време. Не падна и в продълженията. Така дойде звездният миг на големите герои в играта на нерви при дузпите – двамата вратари, които показаха брилянтна техника и нюх, но... в крайна сметка Англия допусна повече пропуски и купата не се върна „у дома”, а пое за Апенините. Италия ликува, Англия замълча... 

Финалният мач на Евро 2020 показа футбол от висша категория и макар че бе двубой между равни, все пак капризите на кръглата топка предпочетоха Италия и това беше по-добрият финал. Адзурите спечелиха с невероятния си отборен дух, гъвкава тактика, виртуозна техника, красота, елегантност, находчивост и класна селекция на талантливи играчи. Италия спечели заслужено и постави точката на Евро 2020 с един мач, който ще влезе във футболната митология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: