За първи път създадоха роботизирана ръка със сухожилия като на човек

За първи път създадоха роботизирана ръка със сухожилия като на човек Снимка: .ferra.ru

Механизмът действително прилича на човешка ръка, а отвън е покрит с полупрозрачен материал, имитиращ кожата на човек

Инженери от полския проект Automaton Robotics разработиха реалистична ръка, способна да сгъва пръстите си и да ги движи, да накланя китката си и дори да вдига тежести чрез съкращаване на хидравличните мускули и опъване на сухожилията. Отвън ръката е покрита с полупрозрачен материал, имитиращ човешката кожа.

Полските учени отдавна търсят решение, което да позволи създаването на реалистична роботизирана ръка. В тази разработка се използват въжета-сухожилия и изкуствени пневматични мускули, които се наричат актуатор на Маккибън. Изкуствените мускули се състоят от разтегателни херметични тръбички, около които е разположена плетена обвивка.

В механиката такава система е предназначена за подаване на газ или течност, а в демонстрираната ръка се подава вода под високо налягане. Тръбичките се надуват и се увеличават по ширина, но поради факта, че влакната на плетената обвивка практически не се разтягат, конструкцията намалява по дължина, подобно на начина, по който се съкращават истинските човешки мускули.

И това се явява ключово различие от ръцете на останалите роботи. Обикновено такива механизми са оборудвани с електромотори или хидравлични задвижвания, разположени между двете части на тялото, например в лакътя.

Полупрозрачният материал, с който е обвита ръката, имитира кожата и в същото време позволява да се види работата на механизма.

Ръката, състояща се от предмишница и китка, която полските учени представиха на показ, е част от по-мащабен проект за изграждане на човекоподобен робот, в който всички основни компоненти по своя принцип на работа ще повтарят естествените човешки аналози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: