Брюксел с песимистична прогноза за икономическия растеж на ЕС

Брюксел с песимистична прогноза за икономическия растеж на ЕС Снимка: Photo by Maria Teneva on Unsplash


В първите си актуализирани икономически прогнози от началото на май Брюксел заяви, че брутният вътрешен продукт на ЕС ще се свие с 8,3 на сто тази година - по-стръмен спад от 7,4 на сто, който по-рано прогнозира. Комисията също така понижи прогнозата си за потенциално икономическо възстановяване през 2021 г., оценявайки ръст от 5,8%, което е по-ниско от предходната прогноза от 6,1%.


Комисията заяви, че нейните изчисления са се влошили, тъй като премахването на мерките за ограничаване е било по-постепенно, отколкото се очаквало в началото на пандемията. Големи икономики като Германия бяха сред първите, които облекчиха ограниченията върху икономическата активност в края на май, но повтарящите се огнища на COVID-19 доведоха до повторното въвеждане на локализирани ограничения в някои държави-членки.


Комисията предупреди, че рисковете за прогнозата са „изключително високи и по-скоро негативни“. Тя предположи, че „нито една голяма втора вълна от инфекции няма да предизвика нови генерализирани ограничения“. Възможният провал в преговорите на ЕС и Великобритания относно бъдещите им отношения също „остава важен риск“ за перспективите, коментира Комисията.


Брюксел също предупреди за риска от неравномерно възстановяване на целия континент, тъй като някои икономики са в състояние да достигнат нивата на БВП преди кризата много по-бързо от други. Комисията намали прогнозите си за растеж за Италия, Испания и Франция, като в същото време повиши тази за Германия.


От всичките 27 държави-членки на блока Италия ще бъде най-силно засегната през тази година, регистрирайки спад на БВП от 11,2 на сто, следвана от Испания с 10,9 на сто, Хърватия с 10,8 на сто и Франция с 10,6 на сто. Полша е на линия да има най-малката рецесия със спад от 4,6 на сто през 2020 г. Комисията очаква Германия, която е най-голямата икономика в Европа, да претърпи рецесия от 6,3% тази година, преди да се върне към ръст от 5,3% през 2021 г.


Очаква се Франция да изпита най-силния отскок от всички страни в ЕС с ръст от 7,6% през следващата година, според прогнозите. Френската централна банка в понеделник преразгледа прогнозата си за спада в икономиката за второто тримесечие и заяви, че може също така да повиши прогнозата си за 10-процентно годишно свиване на БВП, ако данните и ограничаването на пандемията продължат да се подобряват.


За да помогне за намаляване на различията между държавите, комисията представи плана „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 милиарда евро, който да предостави помощ на най-тежко засегнатите икономики, включително стотици милиарди евро безвъзмездни средства.


Това остава история за увеличаване на различията, неравенството и несигурността - каза Паоло Гентилони, еврокомисар по икономиката. - Ето защо е толкова важно да се постигне бързо споразумение относно плана за възстановяване. Бавно преминаваме от състояние на хибернация към ново нормално.


Икономистите от Morgan Stanley заявиха, че съкращаването на икономическите прогнози на комисията засили натиска върху политическите лидери да постигнат съгласие за фонда за възстановяване, което според тях ще бъде от съществено значение за „значително увеличаване на перспективите за синхронизирано възстановяване“.


Инфлацията в еврозоната ще запази средно 0,3% през 2020 г., коментира комисията - малко повече от по-ранна прогноза от 0,2%, но все още далеч под целта на Европейската централна банка - близо до, но под 2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: