САЩ поискаха чуждестранните студенти, които учат онлайн, да напуснат страната

САЩ поискаха чуждестранните студенти, които учат онлайн, да напуснат страната Снимка: pixabay

Студентите ще трябва да напуснат, ако занятията им през есенния семестър в тяхното учебно заведение ще са изцяло онлайн. Като алтернатива им е предложено да сменят университета с такъв, където поне част от часовете се провеждат присъствено.
 
Чуждестранните студенти, които учат в Съединените щати, ще трябва да напуснат страната, ако есенният семестър в тяхното учебно заведение е само онлайн. Това се посочва в съобщението на Имиграционната и митническата полиция (ICЕ).

Под ограниченията попадат и с студентите с визи F-1 и M-1.  В съобщението се казва още, че на студенти, чиито университети решат да преминат към онлайн обучение, няма да им се издават визи, те също така няма да бъдат допускани в страната.

За да останат в страната, студентите могат да се преместят в друга образователна институция, където часовете се провеждат присъствено.


„В противен случай те могат да се сблъскат с имиграционни последици, включително, но не само, а и с експулсиране от страната“, се казва в съобщение на Имиграционната и митническата полиция.
Изключение ще бъде направено за студенти, които поне частично посещават занятия лично.

Образователните институции са длъжни да уведомяват студентите в рамките на десет дни за прехода към онлайн система за обучение.
 

Според вицепрезидента на Американския съвет по образование Б. Фарнсуърт нововъведенията на ICE ще доведат до още повече объркване и несигурност, съобщи CNN.

Наред с други неща не е ясно, отбеляза той, какво ще се случи, ако ситуацията с коронавирусната инфекция се влоши през есента и университетите, които са продължили редовното обучение, разберат, че заради безопасността на студентите и преподавателите трябва да преминат към онлайн обучение.

Президентът на Харвардския университет Лари Бакоу осъди инициативата на властите, отбелязва изданието. Според него разпореждането на ICE  „налага груб универсален подход към труден проблем, оставяйки малко възможности за чуждестранните студенти, особено тези, които учат по онлайн програми, освен да напуснат страната или да сменят университета си“.

Бакоу смята, че изискването за напускане на страната подкопава подхода на много организации, балансирайки между необходимостта от продължаване на академичните програми и поддържане на безопасността при пандемия.

В края на юни президентът Доналд Тръмп подписа указ за спиране на издаването на временни работни визи. Той оправда решението си с необходимостта да подкрепи американските граждани при съкращаване на работни места поради кризата и желанието да се ограничи конкуренцията на чужди граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: