Кога ще отключат парковете

Кога ще отключат парковете Снимка: www.pixabay.com

Посещението в паркове отново да бъде разрешено, поиска премиерът на база петиция от 3000 граждани

Да се обмисли начин парковете и планините около градовете отново да се посещават, като се съблюдават мерките за безопасност за намаляване на риска от зараза с коронавирус. Това нареди премиерът Бойко Борисов днес по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. 
Премиерът поясни, че посещението на паркове трябва да става без струпване на хора, както се бе получило преди налагане на ограниченията. Мисли се за графици за посещение на парковете по подобие на посещението в големите магазини за храна, т.е. да има „зелен коридор" за рисковата група на възрастните хора. Вариант е почасов график за посещение за различните възрастови групи, така че децата и спортуващите да могат да прекарат време навън, без да се засичат много хора в едно и също време.

„По какъв ред и дисциплина можем, особено с малки деца, да ползваме големите планини около градовете, парковете, но да не създадем пак това масово струпване, каквото стана по „Витошка“, Южния парк, Борисовата градина?", попита Бойко Борисов. 

Предложението е породено и от внесената петиция, подписана от близо 3000 граждани, както и от открито писмо на спортните клубове от март месец. Желанието е да се разреши индивидуалният спорт на открито. Относно ползите от спорта, чистия въздух и UV лъченията за подпомагане на имунната система се изказаха и редица медицински лица през последните дни. Препоръките на Световната здравна организация също включват разходки, туризъм и спорт. 

Мерките, които се взеха в България по отношение на забраната за посещаване на паркове, градинки и планини, са силно ограничаващи. Навсякъде в Европа при определени условия се насърчава физическата активност на населението. Това е важно както за силен имунитет, така и за здрава психика и справяне със стреса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: