Журналисти прогнозираха трета световна война

Журналисти прогнозираха трета световна война Снимка: sot.com

Сайтът на в. The Sun публикува карта на света с конфликтните зони, от които може да тръгнат военните действия

По мнението на авторите, глобалният военен сблъсък може да започне от няколко горещи точки: остров Тайван, за който предендира Китай, Кашмир - спорен район между Индия и Китай, Ормузкият пролив в акваторията на Иран и ОАЕ. Възможно начало може да бъдат и взаимни бомбардировки с ядрени ракети между КНДР и САЩ.

Други опции за потенциален световен военен конфликт създателите на картата виждат в острите противоречия между Турция и Сирия. Според тях не е за преребергване и предположението за ядрен сблъсък между между Иран и Израел. Но най-вероятният сценарий според картата на The Sun е военен конфликт между САЩ и Китй заради Тайван, който ще прерасне в глобална война.

На 10 септември китайският лидер Си Дзинпин заяви, че едно сътрудничество между Китай и САЩ ще бъде от полза за целия свят, докато войната между тези две държави ще постави под заплаха цялата планета. За сложната конфликтна ситуация Си Дзинпин обвини изцяло американската политика към Китай.

Азиатският гигант, воден от Китайската комунистическа партия, потъпква всякакви международни норми, нарушавайки все по-масивно защитеното въздушно пространство на Тайван – самостоятелна процъфтяваща държава от над 70 години. Китай обаче счита острова за своя отцепила се територия и демонстрира военната си мощ, за да извива ръцете на световната общност и САЩ да вдигнат икономическите санкции срещу редица китайски компании и производства. 

Мерките бяха предприети по времето на бившия американски президент Доналд Тръмп основно заради нарушаването на човешките права в Хонконг, Синдзян и Тибет. Китай се опита да въздейства на новата администрация на президента Джо Байдън за отмяна на санкциите, но САЩ обявиха, че ще продължат действието им.

Още в началото на годината Китай направи редица изявления, акцентиращи на позицията, че вътрешната политика на Китай в негови региони, включително Тайван, се решава от китайското правителство. Статия от миналата седмица в китайския официоз Global Times също предупреди, че трета световна война може да започне „по всяко време”. Вестникът обяви, че целта на Китай е „да върне Тайван на родината” и че „китайският народ ще се бори до смърт“ срещу съюзниците на независимия остров. 

Междувременно в свое изявление днес Си Дзинпин заяви, че „обединението“ с Тайван „трябва да бъде изпълнено мирно", но същевременно предупреди, че китайският народ има „славна традиция“ в борбата си със сепаратизма. 

В отговор Тайван заяви, че бъдещето му е в ръцете на неговия народ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: