Реколтата във Великобритания се съсипва

Реколтата във Великобритания се съсипва Снимка: josiesorganics.com

Недостигът на работна ръка принуди много фермери, отглеждащи плодове и зеленчуци, да намалят посевите за 2022 г.

На южното крайбрежие на Англия се простира поле с несъбрано броколи. Недостигът на работна ръка принуди много фермери, отглеждащи плодове и зеленчуци, да намалят селскостопанските култури за следващата 2022 г. И реколтата тази есен остана да гние на полето, съобщава Euronews.

Фермерът Джулиан Маркс, един от най-големите доставчици в Обединеното Кралство, е изправен пред труден избор.

"Без сезонни работници следващите няколко години ще бъдат особено трудни и мисля, че ще забележите промени в асортимента на продукцията на Обединеното кралство", казва фермерът за Euronews.

Такъв проблем е широко разпространен. Той засегна всички сектори, които преди това разчитаха на европейската работна сила.

Въпреки призива на военните, недостигът на шофьори на цистерни все още е на лице, което води до липса на бензин и дизел в много бензиностанции.

За производителите на месо недостигът на европейски работници доведе до загуба на продукти. Поради липса на работна сила на една от птицефермите й се наложи да унищожи и изхвърли пуйките - няма кой да подбира, подготвя и опакова птиците.

Коледните трапези могат да останат без традиционната пуйка, което много разстройва фермера Пол Кели.

"Вие вършите цялата тази работа - отглеждате потенциална стока и има хора, които се нуждаят от нея. А вие я изхвърляте на боклука. Това е трагедия. Рафтовете на магазините се изпразват-ситуацията може да стане плачевна, ако не ни се помогне", казва Кели.

Правителството се противопостави на призивите за увеличаване на имиграцията, за да намали недостига на работна ръка - вместо това то предлага на бизнеса да инвестира в британския пазар на труда.

Фермерите предупреждават, че хранителните запаси могат да се изчерпят в навечерието на Коледа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: