Първата в света ваксина срещу малария получи одобрението на СЗО

Първата в света ваксина срещу малария получи одобрението на СЗО Снимка: ferra.ru

Това е исторически момент - ваксината е разработвана повече от 30 години

В интернет се появи радостна новина от сферата на медицината. Ваксина срещу малария, за чието разработване са били необходими повече от 30 години, най-накрая е одобрена от Световната здравна организация (СЗО).

Струва си да се отбележи, че това е първата в света ваксина срещу това заболяване. Последната фаза на изпитанието й продължава от 2019 г. насам, съобщава сайтът на организацията. През това време повече от 800 хиляди деца от Гана, Кения и Малави взеха участие в процеса.

«Това е исторически момент. Дългоочакваното одобрение за използването на ваксина срещу малария е пробив в областта на науката, здравето на децата и борбата с маларията», заяви Тедрос Гебрейесус, ръководител на СЗО.

Важно е да се отбележи, че в рамките на изпитанията ваксинацията е показала ограничена ефективност. Но при това специалистите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина все пак установиха, че в комбинация с антималарийни лекарства броят на хоспитализациите и смъртните случаи от инфекция е намалял със 70%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: