Путин - победител в бума на цените на енергията

Путин - победител в бума на цените на енергията Снимка: pxhere.com

Европа най-накрая трябва да стане независима

"Високите цени на енергоносителите са изгодни преди всичко за Кремъл. При създаването на бъдещи енергийни системи Европа трябва да се поучи от този урок - и да търси други партньори", пише германското бизнес издание Handelsblatt.

"Твърде често обявяваха картела на страните износителки на петрол ОПЕК за вече мъртъв. Най-малко толкова често, колкото прогнозираха максималното за цялата история ниво на производство на петрол ("пик на петрола"). Нито едно от двете досега не се е случило. Напротив: ОПЕК остава боеспособна и доволна от повишаването на цените на петрола", отбелязва журналистът Матиас Брюгман.

«ОПЕК+ е исторически съюз на два заклети врагове: Русия и Саудитска Арабия. Кремъл помага на най-големия производител на петрол в света да балансира цените и добива. Това не позволява на големите производители просто да увеличават производството сами, което би довело до нова надпревара на пазарите за продажби и излизане на цените извън контрол», се казва в статията.

"Явявайки се най-големият в света износител на природен газ и най-големият производител на въглища, Русия също се възползва от ценовия бум на световните енергийни пазари и разширява своето влияние с помощта на спорния балтийския газопровод "Северен поток-2", - посочва авторът на статията.

«Във финансов смисъл Москва в момента е напълно неуязвима, въпреки всички санкции, наложени й поради анексирането на украинския полуостров Крим и военната намеса в източната част на Украйна. 600 милиарда долара валутни резерви, добре напълнен фонд за национално благосъстояние и очакваният в момента бюджетен излишък, укрепват позицията на Путин. Той може спокойно да поддържа финансово своята експанзионистична политика, модернизацията на армията си и разширяването на руския репресивен аппарат», пише изданието.

"Но европейските политици и компании трябва да извлекат от ситуацията един урок: в постнефтената епоха зависимостта от Русия ще трябва спешно да се намали. Специално за сегашните планове за водородна стратегия, това означава, че Германия и ЕС трябва да способстват за развитието на възобновяемите източници на енергия и производството на водород в други страни: Украйна, Северна Африка и други съседни страни на стария континент".

"Защото това сътрудничество укрепва и стабилизира европейското съседство. Това е много целесъобразно в дългосрочна перспектива, както в политически, така и в икономически план, но преди всичко от съображения за защита на климата. В края на краищата, Русия иска да прокара на пазара водород от природен газ и ядрена енергия, ако е необходимо и много по-евтино, за да премахне от пътя си такива конкуренти като Украйна или Мароко. Но Европа трябва да се противопостави на тези изкушения на всяка цена - преди всичко заради защитата на климата", заключава Handelsblatt.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: