Цената на газа в Европа се доближи до рекордните $ 1200 за хиляда кубически метра

Цената на газа в Европа се доближи до рекордните $ 1200 за хиляда кубически метра

Във Великобритания започна вълна от фалити поради високите цени на синьото гориво

След откриването на търговията цените на фючърсите на газ в Европа се доближиха до рекордните 1200 долара за хиляда кубически метра, според  ICE Futures.

Ноемврийската фючърсна цена по холандския индекс на TTF, най -ликвидният европейски хъб, отвори търговията на почти 1150 долара за 1000 кубически метра и в рамките на няколко минути се доближи до рекордните 1200 долара. След това обаче цената рязко падна и към 10.00 часа  беше коригирана до почти 1120 долара за хиляда кубически метра, което е с 4,6% по -ниско от цената в четвъртък.

Глобалната енергийна криза предизвика вълна от фалити сред британските доставчици на енергия. Още три компании - Igloo Energy Supply, Enstroga и Symbio Energy - обявиха закриването си, съобщава Bloomberg.

Агенцията пише, че 233 хиляди клиенти ще трябва да търсят нов доставчик на електроенергия. Например представители на Igloo твърдят, че работата на компанията вече не е възможна в настоящите условия на пазара на дребно с енергия поради "невероятно високите цени на газа".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: