Комунистите превземат властта в Австрия

Комунистите превземат властта в Австрия Снимка: скрийншот Youtube

Австрийската комунистическа партия постигна безпрецедентни успехи в съвременната история, като спечели общински избори във Грац, вторият по големина град в страната

Очаква се, че в креслото на кмета ще се настани водещият кандидат на "червените" на изборите Елке Кар. Настоящият кмет на Грац -Зигфрид Нагъл, представляващ консервативната Австрийска народна партия и който  заемаше този пост в продължение на 18 години, вече обяви оставката си, пише Euronews.

Елке Кар, депутат от Общинския съвет в Грац, от КПА:

„Мнозина в нашата партия винаги са били с хората в продължение на десетилетия, те са били привърженици на хора, които често не се справят толкова добре, и ние винаги сме фокусирали вниманието си върху проблемите на работниците. Ще водим преговори с всички партии в градския съвет със същото чувство за отговорност и дискретност, както винаги сме правили в миналото."

По предварителни данни КПА спечели почти 29% от гласовете, докато AНП - около 26%.

Въпреки факта, че в Грац комунистите са популярни от много години благодарение на програмите в областта на социалното осигуряване и подобряване на условията на труд, тяхната победа е истинска сензация за Австрия.

Наблюдателите я нарекоха историческа и канцлерът Себастиан Курц призна, че е много изненадан от този резултат, който според него кара човек да се замисли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: