Британската армия e готовa да се включи в решаването на кризата с горивата

Британската армия e готовa да се включи в решаването на кризата с горивата Снимка: lbc.co.uk

До 150 шофьори на военни цистерни се подготвят да се заемат със захранването на бензиностанциите.

Недостигът на шофьори на тежкотоварни камиони и цистерни на Острова осуети снабдяването с гориво, с което рафинериите в страната разполагат в обичайните обеми. Смята се, че в Обединеното кралство липсват поне 100 000 шофьори на камиони, което създават проблеми в доставките на ключови продукти, горива, храни и др. стоки през последните месеци.

Правителството обвинява хората, че „ненужно” се запасяват с гориво, а междувременно цената на литър безоловен бензин се е повишила, достигайки най-висока стойност от 8 години насам. Смята се, че това е резултат от действията на ограничен брой търговци на фона на нарастващото търсене.

По данни на ВВС, в системата за доставки първоначално ще се включат 75 военни шофьори плюс до 150 души помощен персонал, при необходимост. За целта военнослужещите преминават петдневно обучение.

Сред причините за кризата в доставките правителството подчертава не само Brexit, но и факта, че във Великобритания шофьорите се пенсионират на 55 години, във връзка с обезпечаване на сигурността в трафика. 

В изявление на петролните компании се казва, че след настъпилото презапасяване, те очакват нормализиране на търсенето, разбира се, при осигурени доставки на горива.

Лекари, медицински сестри и персоналът, обслужващ затворите и институциите за социален патронаж призоваха за приоритет в снабдяването с гориво, чрез определяне на „бензиностанции само за ключови професии”.

Асоциацията за грижа по домове в Обединеното кралство заяви, че пациентите им са били изоставени, очаквайки болногледачите си, които през това време са се редили на опашки за бензин. Някои тръстове на линейки имат свои собствени горивни колонки и също очакват приоритетно зареждане. 

Недостигът на гориво се отразява негативно на шофьорите на линейки. Един от тях заяви пред ВВС, че е обикалял от бензиностанция на бензиностанция „с резервоар на нула, каране на резерва, непрекъснато светеща червена индикация, пълен хаос на пътя и съответно - пулс до небето”.

От Йоркширската служба за линейки NHS Trust признаха, че някои от служителите им са затруднени да набавят гориво за личните си автомобили, с които се придвижват до работното си място. Тръстът увери, че ще продължи да обслужва пациентите и има план за превоз на персонала си, който може да активира, "ако ситуацията ескалира".

Някои британци обвиняват за паниката медиите. „Ако не бяха раздухали историята за шофьорите, нямаше да има такава паника”, мърморят британците по опашките пред бензиностанциите и сякаш съжаляват за спокойствието на незнаещите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: