Орбан планира големи данъчни облекчения за семействата и повишаване на доходите

Орбан планира големи данъчни облекчения за семействата и повишаване на доходите Снимка: hungarytoday.hu

В началото на 2022 г. правителството на Унгария ще възстанови семеен данък доход в размер на $ 2 милиарда.

Планира се и голямо увеличение на минималната работна заплата, заяви унгарският министър-председател на откриването на Есенната сесия на унгарския парламент вчера. 

Така практически той постави началото на предизборната надпревара за палраментарните избори през септември 2022, на които за първи път от десет години се очертава по-сериозна опозиция. Орбан допълни, че бързото възстановяване на унгарската икономика след пандемията е обезпечило тези разходи в бюджета на страната, съобщи Еuronews.

Миналата година Унгария събра около €4,4 милиарда на международните финансови пазари с изненаващо емитиране на облигации, за да подпомогне нарастващите разходи вследствие на пандемията. 

По този начин правителството се подготвя и за вероятното забавяне на европейските средства по Плана за възстановяване на икономиката след COVID-19, което ЕС може да предприеме заради обвинения в популизъм и критики и към Унгария по повод медийната свобода в страната и политиката към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Орбан вече обсипа електората с подаръци, включително щедри субсидии за ремонт на жилища, а миналата седмица удължи мораториума върху изплащането на заеми за уязвими групи унгарски граждани до средата на 2022 г.

Той обяви, че правителството очаква нарастване на икономиката с над 5,5% и че в страната вече има недостиг на работна ръка.

Обещаното възстановяване на данъците ще започне през м. февруари 2022 и ще обхване семейства, чиито доходи идват от средна работна заплата.

„Ще бъдат възстановени общо 600 милиарда форинта ($ 2 милиарда) на 1,9 милиона родители“, каза Орбан пред парламента и обяви, че от следващата година унгарците под 25 годишна възраст ще бъдат освободени от данък върху доходите като физически лица. 

Виктор Орбан не забрави и пенсионерите, като обеща актуализация на пенсиите във връзка с нивото на инфлацията. Прогнозите му за увеличение на минималната работна заплата са от 167 400 форинта в момента (€ 473), на 200 000 форинта (€ 565). Унгарският премиер отбеляза, че разговорите на тази тема с работодателите вече са в ход и че правителството му има „добри шансове” за споразумение. 

Опозиционните партии от своя страна заявиха, че повишаването на заплатите е значително закъсняло и разкритикуваха остро правителството заради съмненията си за мащабна корупция, увеличаването на цените и все по-голямата разлика в доходите на бедните и богатите унгарци.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: