Космическите мащаби на китайските технологии

Космическите мащаби на китайските технологии Снимка: currentaffairs.bankexamstoday.com

Азиатският гигант инвестира огромни средства в разработката на „космическа авиокомпания”

Проектът, разчетен до 2045 г., включва хиперзвуков дрон, който ще прави курсове до Марс, а китайските лайнери ще летят с 6000 км/ч, пренасяйки пасажерите си „от единия край на света до другия за два часа“. Планът е здвижен през 2018 и според South China Morning Post се развива „бавно, но сигурно”.

Двете посоки на китайската свръхзвукова авиокомпания са ясни - ако 145-местните ѝ самолети са предвидени за транспорт на Земята, то хиперзвуковият дрон се разработва с цел колонизиране на червената планета. Според изчисленията на професор Ксю от Авиационния колеж на университета „Бейханг” в Пекин, дронът ще работи без проблеми, въпреки теглото си от над 500 килограма. Базовото гориво на тази машина ще бъде магнезий, а формата й ще наподобява делта крило. Според разработващия екип, проектът е донякъде сложен, но не и невъзможен.

Китай се надява да създаде флотилията си хиперзвукови самолети за по-малко от 15 години. Проект се ръководи от инженерът Лю Руй, който стои зад китайските мисии до Луната и Марс. Целта на разработчиците е да произведат първите хиперзвукови самолетни двигатели преди края на настоящото десетилетие. 

Русия също вече е тествала удрешно своя хиперзвукова ракета-миноносец. Засега опитите на САЩ в това направление не се постигат резултати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: