В топ-10 на най-скъпите компании в света не останаха китайски

В топ-10 на най-скъпите компании в света не останаха китайски Снимка: thearticle.com

За първи път от 2017 г. сред икономическите гиганти не присъства китайска компания

Последна от групата отпадна компанията Tencent, съобщава Bloomberg. Акциите на китайската платформа за електронни игри днес са паднали с 1.3%, което определя пазарната ѝ стойност на $552.2 милирда и съответно, 11-то място в класацията. Така десетата позиция заема американският производител на чипове Nvidia, чиято нетна стойност се изчислява на $558.5 милиарда. 

Смята се, че като цяло жестоката регулаторна система на комунистическото правителство е причина за спада в цените на акциите на китайските икономически гиганти. Първи пое ударите Alibaba, който от доста време не е в  елитния клуб-10.

Освен десетото място за Nvidia, в списъка над нея по пазарна оценка се нареждат Taiwan Semuconductor Manifactoring Co на стойност $563 милиарда и предмет на дейност разработка и производство на полупроводникови електронни компоненти, Berkshire Hataway Inc - американски застраховател и финансов оператор, оценяван на $630 милиарда и компанията на Илон Мъск за електрически автомобили Tesla Inc ($757 милиарда).

Социалната платформа Facebook Inc на Марк Зукърбърг е „най-малка” в групата на "трилионниците", със стойност от $1.05 трилиона. По-скъпа е платформата на Джеф Безос за електронна търговия Amazon Inc ($1.78 трилиона). Изпреварват я саудитския обществен производител на петрол и природен газ Saidi Arabian Oil Co ($1.87 трилиона) и Alphabet Inc ($1.93 трилиона) – калифорнийски холдинг, към който принадлежи Google. 

Apple vs Microsoft | MAC vs PC | Steve jobs vs bill gates| ( In Hindi ) •  Summary networks
Колаж - summarynetworks.com

Начело в класацията са двама играчи в старо единоборство. Второ място сред компаниите, определящи глобалната икономика, държи с $2.46 трилиона транснационалната компания Microsoft Corp за разработка и продажба на компютърен софтуер и компютърни операционни програми, а първа позиция заема Apple Inc – мултинационална корпорация за производство и продажба на електроника, компютърен софтуер и персонални компютри на стойност $2.46 трилиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: