Първият частен космически полет трябва да излети утре

Първият частен космически полет трябва да излети утре Снимка: yournews.com

Докато конкурентите му се надпреварваха кой ще стигне първи до границата на Космоса, Илон Мъск просто разпродаде един космически полет и утре, на 15 септември, ако времето позволява, ракетата-носител Falcon 9 ще излети с капсулата Crew Dragon и четирима астронавти-аматьори.

Идеята е да обикалят три дни около Земята, провеждайки редица експерименти и да се спуснат обратно, за да завършат мисияти си Inspiration4 („Вдъхновение”).

Полетът е нает от милиардера Джаред Айзъкман, поел и голяма част от разходите по подготовката. Останалите три места са за Хейли Арсено, която е преживяла рак на костите като дете и сега е медицински асистент в детска болница „Сейнт Джуд”, Крис Семброски, ветеран от ВВС и Lockheed Martin и Сиан Проктър, геоложка, участвала в симулации на мисии на Марс. 

Според първите космически пътешественици, не е лесно да си астронавт. Джеф Безос и Ричард Брансън не разкриха никакви подробности за подготовката си преди техните полети до ръба на космоса. Екипажът на  Inspiration4 обаче го прави, предлагайки поглед върху необходимите качества и умения. Но не мислете, че четиримата просто ще се качат в космическия кораб така, както пътници се качват в самолет. Новите астронавти са прекарали последните четири месеца зубрейки ръководства, учебници и схеми и изпробвайки границите на физиката си. 

Подготовката им, основана на програмата на NASA, завърши миналата седмица и Айзъкман, който е прекарал хиляди часове на реактивни и военни самолети, споделя пред Insider, че обучението на астронавтите е "по-интензивно" от очакваното. 

"Всеки тренировъчен ден беше почти 12 часа, а след това се връщате в хотелската стая и просто зубрите. Никой от нас не предвиждаше такова учене", казва Айзъкман.

След като са "изяли с кориците" всичко за устройството на Crew Dragon, четиримата опознават капсулата и наблюдават отблизо излитането ѝ с Falcon 9 и третата група професионлни космонавти, на път за Международната космическа станция. След това започват симулациите - първо в условия, когато всичко върви като по вода, след това – при най-невероятни предизвикателства. 

„Изпитът” е в началото на август, с изтощителна 30-часова симулация в макет на Crew Dragon. Никой не знае какво предстои, дори и контролиращите мисията. И когато изпитанието е в последния си етап и капсула симулира навлизане обратно в атмосферата, сякаш адът се отваря - три компютъра отказват, екипажът губи връзка с наземния контрол, а парашутите на капсулата не се отварят! Възстановяват комуникацията и "заялата" техника и тогава идва „черешката на тортата” - екипажът разбира, че корабът им ще се приземи на друг континент, далеч от предвиденото място... 

Обучението включва още параболични полети за симулиране на микрогравитация и тренировки на голяма надморска височина. За да събере биологични данни за NASA, екипажът овладява и редица медицински умения - вземане на проби от кръв и кожа, провеждане на когнитивни тестове и сканиране на вътрешните органи с ултразвук – дейности, които ще изпълнява ежедневно. 

Четиримата са първите „търговски” пътници на SpaceX, но компанията има за цел да разшири тази си дейност и вече планира втори подобен курс през януари 2022. А първият екипаж ще продължи в космоса снимките за документалната серия на Netflix „Обратно броене” и ще използва мисията си като благотворителна акция, за да събере $200 милиона за детската болница „Сейнт Джуд”. Първите $100 милиона е обещал Джаред Айзъкман.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: