В Япония ще открият верига хранителни магазини без персонал

В Япония ще открият верига хранителни магазини без персонал Снимка: regnum.ru

Работата им ще се контролира от видеокамери, изображенията от които ще се обработват с помощта на изкуствен интелект

Японска компания представи план за откриването до края на 2024 г. на 1000 денонощни магазина в Япония без продавачи и друг персонал. За това съобщава Nikkei Asia.

Миналата година правителството на Япония разхлаби изискванията за постоянно присъствие на персонал в търговските обекти. От това решение се възползва от компанията FamilyMart, която управлява втората по големина верига магазини за търговия на дребно в страната ан изгряващото слънце.

Ръководството на търговската верига представи план за откриване на мрежа от хиляда напълно автоматизирани магазина до края на 2024 г. В тях ще се продават същите стоки, както и в други обекти на веригата - хранителни продукти и някои стоки от ежедневието.

Работата на магазините без персонал ще се контролира чрез мрежа от разположени на тавана видеокамери, изображенията от които ще се обработват с помощта на   изкуствен интелект. Също така рафтовете за хранителни стоки ще бъдат оборудвани със сензори за тегло.

Използването на тези системи ще позволи автоматично са се идентифицират продуктите, взети от купувачите. При напускане на магазина клиентите ще могат се възползват от терминалите за плащане в брой или по електронен път.

Новата система е изпробвана в един от търговските обекти в Токио. Отбелязва се, че работата на малък магазин с площ от само 50 квадратни метра е наблюдавана от 50 камери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: