77,92% от руснаците подкрепят измененията в Конституцията на Русия

77,92% от руснаците подкрепят измененията в Конституцията на Русия Снимка: ТАСС

На 15 януари руският президент Владимир Путин предложи изменения в Конституцията в съобщение до Федералното събрание. 

Той инициира забрана за чуждо гражданство на висши служители, засилвайки ролята на парламента и Държавния съвет. Заличава се израза „подред“ за два президентски мандата, които могат да бъдат държани от едно и също лице. В същото време се въвежда норма за ново отчитане на президентските мандати - тя дава възможност на сегашния държавен глава да се кандидатира отново за този пост през 2024 г. Измененията бяха приети от Държавната дума и признати за законни от Конституционния съд на Руската федерация.

Измененията в конституцията са подкрепени от 77,92% от руснаците, участвали в гласуването в цялата страна, а 21,27% са се изказали срещу измененията в основния закон, заяви ЦИК, след като преброи 100% от бюлетините. Общата избирателна активност при гласуването е 65%.

Националният вот за измененията в конституцията завърши в Русия в сряда, 21:00 московско време. Официалният ден за гласуване съгласно президентския указ беше 1 юли, но поради коронавирусната ситуация периодът на гласуване беше удължен с една седмица, от 25 юни до 1 юли. Броенето на гласовете започна в регионите след 20:00 местно време на 1 юли, когато избирателните секции бяха затворени.

Условията за приемане на измененията са те да влязат в сила, ако бъдат подкрепени от повече от половината от участващите в гласуването. Няма минимална избирателна активност.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: