И най-невинното изнудване е сигнал за незабавно прекратяване на всякакви връзки

И най-невинното изнудване е сигнал за незабавно прекратяване на всякакви връзки Снимка: afcent.af.mil

Изнудването в една връзка е робство, което ще продължи цял живот

Ако срещу вас се използва изнудване, дори и най-невинното, дори и малък, незабележим почти шантаж, незабавно излезте от връзката. Ако все още можете да го направите. Защото паяжината ще ви оплете и капанът ще се затвори. Изнудването в една връзка е робство, което ще продължи цял живот. Или ще завърши с грандиозен и мръсен конфликт. С война.

Един мъж си кореспондираше с жена. По-точно тя му пишеше, а той отговаряше учтиво. Отначало тя изкоментира текста му в мрежата, после му го написа като лично съобщение, след това пак му писа... Добри думи. После започна да говори за себе си, да излива душата си. Той отговаряше учтиво, кратко, без да прекрачва границите.

Тогава тази дама започна да се интересува от личния му живот. Да задава лични въпроси, на които той отговаряше деликатно. Вече почти официално и кратко. Жената започна да пише за интереса си към него; тя намери всичките му страници в мрежите, събра цялата възможна информация за него, направи изводите си и поиска отговори. И вече се обиждаше, ако той не й отговаряше веднага.

Тя му изпращаше снимки, разказваше за себе си, споделяше мнението си. И му намекваше за своите чувства.

И вече му пише: "Вие сте отговорни за тези, които са се привързали към вас! Вчера чаках отговора Ви цяла вечер, сега ме боли главата и нямам сили! Трудно ми е да работя. Заради Вас направих грешка в отчета!».

Ето това вече е изнудване. Малък такъв натиск върху човека. Обвинение за нещо, за което другият човек не трябва да носи отговорност.

И тогава тази дама започна да го заплашва, че ще напише на страницата си за някои хора, които въвличат в отношения и изоставят другите. И че ще изпрати писма до съпругата и колегите на този мъж. Въпреки, че цялата кореспонденция се състоеше от нейните откровения и учтивите отговори. И тя е тази, която изпращаше снимките си в откровен вид.

Учтивостта и деликатността ни вредят. Понякога не улавяме тънкия момент на изнудване. Скритата заплаха, изразена завоалирано от друг човек. "Ако не направиш това, което искам, аз ще направя еди какво си. И това е, защото не си направил това, което искам!».

Отначало натискът и заплахата са оскъдни. Малко забележими. Но именно на този етап трябва да прекратим всяка връзка. Ако няма начин да я прекратите - преминете изцяло към формални отговори.

Изнудвачът много добре знае кой може да бъде притиснат , а кой ще го отпрати да върви надалеч. И избира добри, меки, учтиви хора, за предпочитане - които са в някаква зависимост от себе си. И една невинна кореспонденция в мрежата или една-единствена среща може да доведе до лоши последици.

При първото неприятно усещане прекратете контакта. Не, не ви се е сторило само така. Това са първите нишки на лепкава паяжина, които сте усетили върху кожата. А след това ще ви бъде трудно да се измъкнете. Някои жертви на изнудване доживотно служат на изнудвача и му дават най-ценното, което имат - живота си.

По материали на Анна Кирянова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: