Бъбреците внезапно остаряват след зараза с коронавирус, показва изследване

Бъбреците внезапно остаряват след зараза с коронавирус, показва изследване Снимка: https://pixabay.com/

Заразяването с коронавирус може да засегне бъбреците и тези последици могат да продължат цял ​​живот, причинявайки сериозно увреждане на функционирането на този орган

Това съобщи The ​​New York Times, позовавайки се на изследване на група американски учени от Сейнт Луис.

В изследването са участвали 89,2 хиляди души, които са диагностицирани с COVID-19 от 1 март 2020 г. до 15 март 2021 г. Учените са използвали и данни от 1,6 милиона души, които не са страдали от COVID-19.

В резултат на това в периода от един до шест месеца след заразяването,  хората с COVID-19 са по-податливи към снижаване на бъбречната функция (с 35%) от тези, при които коронавирусът не е открит.

"Хората, които оцелеят през първите 30 дни от COVID, са изложени на риск от развитие на бъбречна недостатъчност", цитира вестникът нефролога и асистент в Медицинския факултет на Вашингтонския университет Зияд Ал-Али, който е съавтор на изследването.

Той също така отбелязва, че при 4,7 хиляди участници в проучването, претърпели COVID-19, бъбречната функция е намаляла с 30% през годината. Това е еквивалентно на около 30 години „стареене“ на органа, казва Пери Уилсън, асистент по медицина в Йейл, който не е участвал в изследването.

При 220 пациенти, включени в проучването, учените са идентифицирали последния стадий на бъбречно заболяване, когато 85% от функциите им се губят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: