Автономните бусове на Toyota се връщат в играта

Автономните  бусове на Toyota се връщат в играта Снимка: theverge.com

Експлоатацията им беше спряна временно, след инцидент в параолимпийското село в Токио вчера, при който един автономен електробус удари спортист с увредено зрение

Параолимпийският състезател от японския отбор по джудо не е бил ранен сериозно, но се е наложило да се оттегли от състезанието заради порязвания и натъртвания, съобщава ВВС. 

В изявление късно в понеделник от Toyota заявиха: „Сензорът на превозното средство е открил пресичащия пешеходец и автоматичната спирачка се е задействала, а операторът е активирал и аварийната спирачка. Превозното средство обаче е стигнало до пешеходеца, преди да спре напълно".

Компанията е реагирала бързо. Автономните превозни средства вече ще имат по-добър контрол от страна на оператора и допълителен персонал.  Скоростта им ще се контролира от операторите, които вече ще бъдат двама, вместо един, както досега. Новите функции за безопасност ще включват и по-силни предупредителни звуци.

Toyota казаха също, че ще продължат „ежедневно” да да подобрява безопасността докато селото работи. Компанията сътрудничи на полицейското разследване за причината за инцидента.

В петък изпълнителният директор на Toyota Акио Тойода каза, че случилото се илюстрира колко е трудно да се контролират самоуправляващи се превозни средства в специалните условия на селото по време на Параолимпиадата, с присъствието на хора с увреждания. 

„Това показва, че автономните превозни средства реално все още не са готови за нормални пътища“, добави той.

Toyota E-Palette pod са напълно автономни електрически автомобили, адаптирани специално за Олимпийските и Параолимпийските игри, с големи врати и електрически рампи, за да могат спортистите да се качват бързо и на групи.

Най-големият автомобилен производител в света, подобно на много от конкурентите си в автомобилната индустрия, се опитва да разработи автономни превозни средства, които да се движат безопасно.

Електрическият автономен бус на Toyota беше представен на технологичното изложение CES в Лас Вегас през 2018 г., където компанията го рекламира като „символ на мобилността, който надхвърля възможностите на автомобила, за да предостави нови услуги и ценности“.

Toyota заявиха, че така навлизат в ера на трансформация, от автомобилопроизводител в „компания за мобилност“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: