Ще замени ли Камала Харис президента Байдън

Ще замени ли Камала Харис президента Байдън Снимка: yournews.com

Политически анализатори смятат, че шансовете ѝ да седне в президентското кресло до края на годината са „над 50%”

Рейтингът на Джо Байдън падна драстично като последствие от решението му да изтегли американските войски от Афганистан. Журналисти оценяват едва на 3% шансовете на 78-годишния бивш сенатор от Делауеър да завърши мандата си. 

Медиите припомнят прогнозите по време на изборите, че ако Байдън спечели, вероятно ще подаде оставка в рамките на една година. Има хипотеза, че именно затова е назначил за свой вицепрезидент Камала Харис – неизбираема иначе политическа фигура, протеже на Барак Обама.

В интервю за express.co.uk бившият банкер от Wall Street и авторитетен политически коментатор Мич Файерщайн казва: 

„Тук не става въпрос за удари срещу Байдън - това е просто една отчайваща реалност и хората трябва да разберат какво се случва. Хуманитарната криза в Афганистан е една от най-големите, които сме виждали и неправилното ѝ третиране от администрацията на Байдън ще ни преследва десетилетия. Проблемът е, че не можете да преговаряте с терористи и не можете да позволите на терористи да диктуват политиката ви“.

На въпрос дали предшественикът на Байдън Доналд Тръмп също носи отговорност, като се има предвид, че неговата администрация подписа споразумението с талибаните миналата година, Файерщайн само подчерта предупрежденията, вложени от Тръмп в споразумението, в случай, че талибаните позволят дори косъм да падне от главата на американски гражданин или на сътрудници и партньори на САЩ.

„Мисля, че когато имате работа с терорист, трябва да имате различен тип манталитет. Трябва да поддържате твърда линия - а сега имаме ситуация, в която не знаем дали имаме 10 000 или 20 000 заложници”, категоричен е журналистът.

По отношение на конкретните перспективи на настоящия американски президент Мич Файерщайн каза: „В редица телевизионни предавания, които правих преди изборите, предупредих всички, че не избират Джо Байдън, а избират Камала Харис - една неизбираема кандидатура, с обществена подкрепа под 5%. Сега Байдън трябва да подаде оставка, или да бъде обвинен”.

Последствията от решението на Джо Байдън повдигат все повече брожения не само в международен план, но и в САЩ. В светлината на трагичните събития в Афганистан, предизвикани от решението на американския президент, американците се опасяват, че изборът им ще бъде подменен. Все повече се съживяват спомените за войната на САЩ във Виетнам и тежкото чувство за вина, с което живяха и все още живеят поколения американци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: