Сингапур е единствената страна в света, забранила дъвките

Сингапур е единствената страна в света, забранила дъвките Снимка: https://pixabay.com/

Странното решение се дължи на доста сериозна причина: дъвките са забранени, за да се поддържа страната чиста

През 1992 г. първият министър -председател на Сингапур Ли Куан Ю въведе забрана за дъвките. Той мечтаеше да превърне Сингапур в „световен оазис“. Един от начините за постигане на това, заедно с ефективни транспортни връзки и чуждестранни инвестиции, бе да се поддържат улиците чисти.

Ли Куан Ю, като перфекционист, винаги е гледал на дъвките като на заплаха за чистотата в страната си. Според него дъвката затруднява поддържането на високите сгради, тъй като недобросъвестни жители и гости я хвърляли по подовете на верандите и в пощенските кутии.

Освен това от 1978 г. в страната действа железопътната система Mass Rapid Transit Mass Mass Rapid Transit. Тази система се превърна в най -големия публичен проект, реализиран в Сингапур. Вандалите не само залепваха използвани дъвки под седалките, те залепваха с тях сензорите на вратите на вагоните, което предизвика забавяне в работата на влаковете.

След влизането в сила на Закона за промишлен контрол, ограничаващ използването, разпространението и продажбата на всички видове дъвки, полицията в Сингапур започна строго да наказва всеки, който остави дъвка на обществени места, като я изплюе на земята или залепи под седалките. Вносът на всички видове дъвки беше незабавно прекратен, но на местните магазини беше разрешено да разпродадат останалите бройки.

Законът, приет преди почти 30 години, съществува и до днес. Въпреки това, в резултат на подписването на Споразумението за свободна търговия между САЩ и Сингапур през 2004 г., дъвките вече могат да бъдат закупени в Сингапур, но само за терапевтични цели (като никотинова дъвка) и само за клиенти с лекарско предписание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: