Русия ще регистрира детска ваксина против COVID-19 до края на септември

Русия ще регистрира детска ваксина против COVID-19 до края на септември Снимка: ferra.ru

предотврати разпространението на индийския щам

Руският епидемиолог, директор на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф.  Гамалей" - академик на Руската акадеимя на ануките Александър Гинцбург съобщи, че през септември може да бъде готова детската ваксина против COVID-19. Ученият отбеляза, че сега се подготвя втората фаза на клиничните изпитвания, след което ваксината може да бъде регистрирана, предаде порталът mk.ru, позовавайки се на вестник "Известия".

Според него ваксината може да бъде подготвена до 15 септември. Това е важно не само за безопасността на децата, които скоро ще тръгнат на училище, а до новата учебна година остава по-малко от месец. Гинцбург отбеляза, че сега съществува заплаха от разпространение на индийския щам на коронавируса и поради масовото струпване на деца в училищата е важно те да започнат да се ваксинират паралелно с възрастните.

Експертът отбеляза, че има опасения да не се успее навреме, ако раазрботчиците изискат да бъде проведена трета фаза на изпитаниятапри извадка от 3 000 души. "Тогава, разбира се, няма да имаме време до септември. Това ме притеснява много, тъй като сега, по време на разпространението на индийския щам, децата ще тръгнат на училище и до 20 септември може да се появят проблеми първо при децата, а след това при всички нас", каза ученият.

Той също така коментира и страничните ефекти на ваксината. Според него има два варианта за детска ваксина в концентрации 1:10 и 1:5. При ваксинация с първия вариант при пациентите няма странични ефекти, във втория случай може да има повишена температура, но не повече от 37,5 градуса по Целзий. Отбелязва се, че същата ваксина е предназначена ве смо за малки деца, но и за юноши.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: