Драстична разлика в доходите на жените и мъжете дипломати в Испания

Драстична разлика в доходите на жените и мъжете дипломати в Испания Снимка: cityofmadridfilmoffice.com

Испанските посланици-мъже печелят значително повече своите колежки, които смятат, че да бъдеш жена е пречка в кариерата

Разликата в заплащането между жените и мъжете в Испанското външно министерство е 37% в полза на силния пол, съобщава доклад на Испанската сметна палата. 

Вътрешното проучвне сред испанските посланици по света показва, че 68% от жените в дипломатическата кариера са с далеч по-лоши шансове да получат подобно назначение, съобщава larazon.es.  Същевременно, жените в испанската дипломация, вкл. в Министерството на външните работи на Испания, са с 35% по-малко от мъжете, а жените-ръководителки на чуждестранни мисии - едва 15, 6 %.

Регламентът, който регулира дипломатическата кариера в Испания, дава право на правителството да възлага ръководството на испанските посолства в чужбина на хора, които не принадлежат към дипломатическата кариера и макар такива случаи да са редки, всичките са мъже.

Докладът се въздържа от оценката, че жените в испанската дипломация „се ограничават значително повече от мъжете при избора на дестинация”, като отдава това на факта, че при жените „семейните причини тежат повече“.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: