Драстична разлика в доходите на жените и мъжете дипломати в Испания

Драстична разлика в доходите на жените и мъжете дипломати в Испания Снимка: cityofmadridfilmoffice.com

Испанските посланици-мъже печелят значително повече своите колежки, които смятат, че да бъдеш жена е пречка в кариерата

Разликата в заплащането между жените и мъжете в Испанското външно министерство е 37% в полза на силния пол, съобщава доклад на Испанската сметна палата. 

Вътрешното проучвне сред испанските посланици по света показва, че 68% от жените в дипломатическата кариера са с далеч по-лоши шансове да получат подобно назначение, съобщава larazon.es.  Същевременно, жените в испанската дипломация, вкл. в Министерството на външните работи на Испания, са с 35% по-малко от мъжете, а жените-ръководителки на чуждестранни мисии - едва 15, 6 %.

Регламентът, който регулира дипломатическата кариера в Испания, дава право на правителството да възлага ръководството на испанските посолства в чужбина на хора, които не принадлежат към дипломатическата кариера и макар такива случаи да са редки, всичките са мъже.

Докладът се въздържа от оценката, че жените в испанската дипломация „се ограничават значително повече от мъжете при избора на дестинация”, като отдава това на факта, че при жените „семейните причини тежат повече“.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: