„Битката на титаните“: Започва сблъсък на изкуствен интелект в киберпространството?

„Битката на титаните“: Започва сблъсък на изкуствен  интелект в киберпространството?

Компаниите за киберсигурност се стремят да намерят решения на ранен етап, тъй като се очаква развитието на генеративния изкуствен интелект (ИИ) да доведе до скок на кибератаките

Дори най-перспективният технологичен напредък идва с недостатък, от който често се страхуваме.

Генеративният изкуствен интелект или ИИ може да създаде безкрайно количество съдържание за секунди, а експертите вече предупреждават за базирани на ИИ кибератаки. Те прогнозират, че само друг ИИ  ще може да ги спре.

ChatGPT, наскоро стартиран от базираната в Силиконовата долина компания OpenAI, може да поддържа разговори, да пише есета и др. Но израелски изследователи от софтуерната компания CyberArk също така наскоро откриха, че с малко авторитетно постоянство можете да убедите ChatGPT да създаде зловреден софтуер, което не би трябвало да прави.

Изследователите "успяха да накарат ChatGPT да създаде зловреден код и намериха доста гениален начин да скрият този зловреден код от стандартните антивирусни системи."


Според Световния икономически форум броят на кибератаките в световен мащаб се е увеличил с 38% през 2022 г. и може да нарасне експоненциално през следващата година поради разпространението и развитието на генеративни модели на изкуствен интелект.

Едно от основните опасения за киберсигурността е, че нападателите изглежда са една крачка напред.

„Базираните на изкуствен интелект атаки ще станат много по-всеобхватни, по-адаптивни и много по-бързи, отколкото в миналото, а защитниците просто няма да се справят с темпото“, казва Худи Зак, експерт в кибер индустрията, който преди това ръководи Израелския национален кибер технологичен отдел.

„Докато човешкият защитник все още не е  разбрал какво се случва, да намери правилните контрамерки и да реагира, атаката на ИИ вече е постигнала целта си“, каза той пред The ​​Media Line.

„Ще трябва да възложим задачата за защита на система, базирана на ИИ.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: