Вибриращи обувки ще помагат на незрящите да се ориентират на улицата

Вибриращи обувки ще помагат на незрящите да се ориентират на улицата Снимка: Honda

Служител на Honda създаде собствен стартъп и представи технология за навигация по улиците за хора с увредено зрение - системата е инсталирана директно в обувките им

Стартиртъпът Ashirase, създаден от Honda, съобщи за създаването на навигационна система в обувки, която помага на хората с увредено зрение да се ориентират на обществени места.

Миналия месец Honda обяви, че стартира програмана си IGNITION, за да помогне на своите служители да комерсиализират идеите си за нови потребителски продукти. Чрез тази програмата се появява и стартъпът Ashirase.  Стартиращата фирма е оглавена от Уатару Чино, който измисля новото навигационно устройство след като баба му, която е с увредено зрение, загива, подхлъзвайки се и падайки от насип по време на разходка. Той използва опита си на инженер-изследовател в областта на безпилотния транспорт, за да разработи иновативно устройство в помощ на пешеходците с увредено зрение.

Новото устройство се състои от две основни части. Едната е поставена в обувката и се състои от вибриращи пръчки, разположени по дължината на материята.Другата част се намира в горната част на обувката и съдържа чип за стартиране на навигационни приложения и батерия за захранване на вибриращите елементи. 

Устройството анализира данните от GPS и изчислява оптималния маршрут. Когато човек върви, вибрациите в лявата или дясната обувка му подсказват накъде да се обърне или го предупреждават да спре (например на кръстопът), създавайки вибрации и в двете обувки. Устройството може да бъде монтирано на различни типове обувки. Според разработчиците новата технология е предназначена само за слабовиждащи, а не за слепи хора.

Авторите предполагат, чедруги визуални средства, като например бял бастун, ще допълват функциите на устройството, като в същото време няма да бъдат разсейващ фактор. Разработчиците също така отбелязват, че е по-добре новото изобретение да се използва от хора без проблеми със слуха, за да могат да реагират на околните звуци, като например на клаксоните на автомобили или на разговорите на хора. Вибриращите обувки ще помогнат придвижването по улиците на хора с ограничени възможности да стане по-безопасно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: