Католическото движение за климата Laudato Si се активизира

Католическото движение за климата  Laudato Si се активизира Снимка: jesc.eu

Природозащитниците католици обновиха името на организацията си, в контекста на дълбоките промени, обхванали Ватикана.

Движението вече се нарича „Laudato Si“ („Похвално е”), по едноименното послание на папа Франциск, в което излага възгледите си за екологията и климатичните промени и се обявява за интегрирани действия

След усилен двугодишен процес на реорганизация и преосмисляне, движението Laudato Si избистри мисията и ценностите си и усъвършенства структурата си. Новата му концепция обединява инициативите, набелязани в посланието на папата и всички католически организации, които работят за каузата на екологията и климатичните промени, пише vaticannews.va.

Световното католическо движение, посветено на климата, е създадено през 2015 г. То обхваща повече от 800 организации и има хиляди членове по целия свят. През 2020 г., по повод петгодишнината от основаването си, движението инициира важен процес за изясняване на своята идентичност, мисия, име и структури. Процесът, преминал през няколко кръга от консултации, засегна много от дейностите на движението.

Една от най-важните промени в този процес беше ясната мисия на движението, която вече е изразена така: „Да вдъхновява и мобилизира католическата общност да се грижи за нашия общ дом и да постигне климатична и екологична справедливост“. 

Председателката на Административния съвет на движението, д-р Лорна Голд от Ирландия, допълва: "Мисията ни е разширена, за да включи концепцията за екологична справедливост, основана на духа на посланието Laudato Si, затова, че всичко на този свят е свързано. Ще развиваме движението си в духа на една по-широка и последователна визия“.

При избора на новото си име католическото движение за климата демонстрира демократични принципи, като предложи на гласуване списък от 25 възможни имена. Екологичният „електорат” включваше стотици редови членове, кардинали и други представители на папската администрация. Начинът на избор също е част от обновяването на практиките във Ватикана.

„Изпратихме писмо до папата, в което обявихме решението си да наречем движението с мотото на посланието му и помолихме за неговата благословия”, казво Йеб Саньо, заместник-председател на движението, който живее във Филипините.

Отговорът в писмото на папата до Laudato Si е окуражаващ: 

"Благодаря ви за мисията да насърчавате цялостната екология и за помощта, която предлагате на Църквата по света! Ваш брат, Франциск“.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: