Министърът на културата отговори на въпроси на граждани и медии

Министърът на културата отговори на въпроси на граждани и медии Снимка: кадър

Велислав Минеков е вторият служебен министър, който взима участие в новата рубрика на МС


Колекцията от културни ценности на бизнесмена Васил Божков е определена като легална от трима министри, а Спецпрокуратурата смята, че е извън закона. Това коментира министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет „Властта говори! Открито”. Според него следва да се попита дали тези министри не са нарушили закона.  

Той обясни, че Министерството на културата е отправило писмено искане до Специализираната прокуратура културните ценности от колекцията да бъдат съхранявани на сигурни места, така че да бъдат защитени. Според министър Минеков това може да се случи дори в сейфове на БНБ. 

Според мен имат голяма стойност. Събирани са обекти, които представляват ценност и на световния пазар. Доколко са оригинални, не знам дали са оригинални, трябва да се извърши идентификация от Спецпрокуратурата”, каза Минеков. „Трябва да се разбере и как са попаднали в колекцията, а никой не се е заинтересувал”, добави той. 

На въпрос за преустройството на столичните централни Хали проф. Минеков обясни, че въпросът защо предложението не е подложено на обществено обсъждане трябва да бъде отнесен към предишните управляващи, тъй като желанията на новите купувачи са поставени още преди две-три години. 

Това е дейност, която не засяга Министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот, е негова работа, с изключение на това, което е забранено от закона. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация. Ние ще държим да се запази изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция и забравеният фонтан вътре, който е част от стойносттта. Ние не можем да забраняваме дейност", разясни проф. Минеков.   

Той коментира и темата относно критериите за конкурси за директорите на театри, опери и оперети, както и намаляването на срока на мандата им. 

За мен са необясними комисиите за избор на директор. За съжаление вътре има маргинални организации, а това не трябва да се допуска. Всичко е направено в стил – имитация на жури, но не и истинско жури. Трябва да има нова система и освен това ограничение в мандатността. Бяха ми дадени примери от Европа - не повече от два мандата от 4 или пет години. Това трябва да го обсъдим“, каза още проф. Минеков. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: