Училищата да отворят веднага заради ръст на насилие и бременност сред децата

Училищата да отворят веднага заради ръст на насилие и бременност сред децата Снимка: pixabay

ООН отбелязва, че над 600 милиона ученици в страните, в които учат, са лишени от възможността да учат поради пандемията от COVID-19

ООН призова всички страни по света да отворят възможно най-скоро училищата, въпреки пандемията от COVID-19. Всъщност, поради продължителното им затваряне, се е увеличило насилието и ранната бременност сред децата. Под въпрос е обучението на повече от 600 милиона ученици по света.

Както бе отбелязано в ООН, някои училища вече са затворени за летните ваканции, някои продължават да работят. Но на повече от 600 милиона ученици в страни, където учат, е отказана възможността да се обучават поради пандемията.

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър каза, че е несправедливо баровете и заведенията за хранене в света да се отварят първи.

„Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първи“, каза той.

Според него днес много лидери на държави са изправени пред труден избор - да наложат ограничения или да се изправят пред масовото разпространение на опасна болест. УНИЦЕФ смята, че училищата все пак трябва да бъдат отворени.


Има ясни доказателства, че началните и средните училища не са сред основните допринасящи за предаването на болестта. Загубите, свързани с факта, че децата не ходят на училище, може никога да не бъдат възстановени", каза говорителят на УНИЦЕФ.

Понастоящем началните и средните училища са затворени в 19 държави. В Азиатско-Тихоокеанския регион училищата бяха затворени повече от 200 дни в почти половината от страните по време на пандемията. А в африканските страни около 40% от всички деца в училищна възраст (това са 4 от 10 ученици) и сега не ходят на училище.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: