Още 8 млрд. лв. частни инвестиции ще привлече планът за възстановяване

Още 8 млрд. лв. частни инвестиции ще привлече планът за възстановяване Снимка: МС

В последния вариант на националния документ са заложени повече средства за кръгова икономика, биоразнообразие и ВЕИ, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов

В новата версия на плана за възстановяване и устойчивост, подготвен от от служебното правителство, 7 пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на кръгла маса „Българският ПВУ: Планът на бъдещето?", организирана от MOVE.BG.

По думите му в новата версия са направени изчисления, че заложените 12,6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции. „Това е общият импулс, който ще дойде към икономиката ни в следващите 6 години по този механизъм“, обясни Пеканов. 

Вицепремиерът поясни, че за кръговата икономика, биоразнообразието и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са заложени повече средства в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Заложени са и мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране за използването на ВЕИ и на дребно.

В плана е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. Заложени са 117 млн. лв., България изостава в тази сфера, а има потенциала да води, коментира Пеканов.

Увеличени са средствата и за сферата на биоразнообразието. Загубата на биоразнообразие в момента се случва от 100 до 1000 пъти по-бързо от прединдустриалната ера и това може да има изключително вредни последствия за екосистемите и климата, посочи още Пеканов.

Важна реформа, заложена в плана, е свързана с развитието на иновативните компании в страната. Предвиждат се промени в Търговския закон в тази сфера.

Пеканов припомни, че всеки един от проектите в плана трябва предварително да е защитен пред ЕК, че не уврежда околната среда. С това е свързано и отпадането на проекта за напоителни системи - той не отговаря на изискванията на ЕК за околната среда, обясни вицепремиерът.

Други две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които да изготвят сценарии, на база на които да се взимат дългосрочните решения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: