Все повече европейски държави изискват Covid паспорт за ежедневни дейности

Все повече европейски държави изискват Covid паспорт за ежедневни дейности

Има риск от пълно изключване на неваксинираните членове на обществото от определени дейности, за които се изисква сертификат

Изискването за представяне на Covid паспорт става на практика незаобиколимо препятствие в ежедневието на все повече европейци. Във все повече страни се предприемат подобни мерки в опит да бъде предотвратена поредна вълна от пандемията и да бъде ограничено разпространението на делта-варианта на вируса. Навсякъде строгите мерки се посрещат с многолюдни протести. 

Италия първа в Европа въведе задължителни ваксини за медицинските работници още през април. Отказалите да се ваксинират имат избор да бъдат преместени на място, където не рискуват да разпространят вируса, или да бъдат отстранени в неплатен отпуск за цяла година. 

Гърция също въведе от този месец задължението за ваксинация на медицинския персонал и работещите в старческите домове. Ваксините все още не са задължителни за учителите, но те са призовани да се ваксинират до началото на учебната година.  

Унгария също обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал. „Не сме привърженици на принудата, но ще направим изключение за една област - здравните работници", обяви премиерът Виктор Орбан. 

Във Франция здравните работници имат срок до 15 септември да се ваксинират, в противен случай няма да бъдат допускани на работа. С началото на учебната година през септември започва ваксинационна кампания и в училищата.  

От октомври става задължителна ваксинацията на работещите с уязвими групи във Великобритания. Води се дискусия и за задължителна ваксинация на медицинския персонал. Новото изискване, според което  отрицателният тест вече няма да бъде приемлив, ще влезе в сила в края на септември, за да се даде време на всички над 18 години да завършат курса на ваксинация. 

Белгия ще въведе сертификата за ваксина - Covid Safe Ticket - от 13 август за събития на открито с повече от 1500 души. Обхватът му ще бъде разширен и ще обхване всички масови събития на закрито на 1 септември. Доказателство за ваксинация се изисква за нощни клубове и мащабни събития на повече от 1000 души и в Швейцария.  

Представянето на сертификат за ваксина или тест става задължително в болшинството от европейските държави за посещения на ресторант, концерт, изложба, търговски или спортен център, както и за всяка  масова проява. На територията на целия ЕС се изисква европейски Covid паспорт за пътувания в рамките на блока - независимо дали с автомобил, автобус, влак, ферибот или самолет.  

Идеята за ограничаване на достъпа въз основа на критерии за ваксинация разгневи особено онези, които настояват за прекратяване на другите мерки, като носенето на маска. Някои критици казват, че задължителните здравни пропуски рискуват да разделят обществото, като някои групи рискуват да бъдат напълно изключени от определени дейности. Пропуските създават и правни проблеми, както и проблеми с поверителността, отбелязват анализаторите. 

През уикенда редица висши политици в Германия излязоха с идеята да бъдат наложени ограничения върху неваксинираните хора и задължителни ваксинации, въпреки предишните коментари на канцлера Ангела Меркел, че страната няма да тръгне по този път, съобщава Bloomberg. Според Der Spiegel Армин Лашет - наследник на Меркел като лидер на християндемократите, отхвърля идеята.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: