Кирил Петков: Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

Кирил Петков: Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

Той отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката на Министерския съвет „Властта говори! Открито"

Държавната петролна компания трябва да бъде закрита, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, който отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката на Министерския съвет „Властта говори! Открито". Компанията не успява да се се справи със задачата си да управлява Държавния резерв, през който изтичат пари, каза той, като подчерта, че в Резерва трябва да се назначи цялостна ревизия. 

Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Изтичат според мен едни пари. Бих я затворил петролната компания, от една страна. От друга страна, бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво", каза министърът. По думите му фирмата, която ще управлява резерва, трябва да се търси с конкурсно начало.  

Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния, която e c пpинципaл миниcтъpа нa иĸoнoмиĸaтa, беше създадена през миналата година. Една от целите на дружеството е поддържането на Държавния резерв и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти. Компанията не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба, но основната ѝ цел е да продава горива с минимална надценка във верига държавни бензиностанции, чието изграждане предстои все още. По този начин се цели постигането на пo-ĸoнĸypeнтни цeни на пазара на горива.  

През 2021 г. за издpъжĸaтa нa нoвocъздaдeнaтa Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния са предвидени 50 млн. лв. През следващите години нейният бюджет ще е 30 милиона на година. За изпълнителен директор на компанията през март 2021 г. беше назначен бившият шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев. Мандатът му е петгодишен.   

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: