Спад от 73% на китайските инвестиции в САЩ и Европа през 2018 г.

Спад от 73% на китайските инвестиции в САЩ и Европа през 2018 г. Снимка: https://pixabay.com

Цифрите отразяват влиянието на ескалиращите търговски и политически търкания между Вашингтон и Пекин.
Китайските преки чуждестранни инвестиции в Северна Америка и Европа са паднали със 73% и достигат шестгодишното си дъно в рамките на миналата година. Според юридическата компания Baker & McKenzie до това се стига, след като Съединените щати засилиха контрола върху сделките, а Китай наложи ограничения върху изходящите инвестиции в отговор на това, съобщи CNBC.

Цифрите отразяват влиянието на ескалиращите търговски и политически търкания между Вашингтон и Пекин. В следствие на това, инвестициите в Съединените щати са паднали с 83%, като в същия момент бележат ръст от 80% в Канада. В Европа пък, въпреки общия спад, китайските преки чуждестранни инвестиции в страни като Германия, Франция и Испания растат.

Ако трябва да превърнем процентите в конкретни числа, завършените сделки с китайско участие в двата западни региона възлизат на 30 млрд. долара през 2018 г. За сравнение, през 2017 г. те са били 111 млрд. долара, като дори след като от сметката беше извадено придобиването на Syngenta от ChemChina за 43 милиарда долара, спадът спрямо 2016 г. е „едва“ 40%.

По-строгият регулаторен контрол също така води до анулиране на 14 китайски инвестиционни сделки в Северна Америка с обща стойност 4 млрд. долара и седем в Европа на стойност 1,5 млрд. долара.

"Някои сделки все още биват завършвани, въпреки новите регламенти за проверка на инвестициите, търговското напрежение и китайските инвестиционни контроли", коментира Майкъл ДеФранко, глобален ръководител, отговарящ за сливанията и придобиванията, в Baker & McKenzie, като добавя: „Но всички страни в бъдещите сделки трябва да проведат много проверки и да потърсят регулаторни съвети, за да преценят дали дадена инициатива е жизнеспособна."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: