Новият документален филм за Антъни Бурдейн предизвика гневни реакции

Новият документален филм за Антъни Бурдейн предизвика гневни реакции

Гласът на покойния кулинарен гуру, използван във филма, е генериран от изкуствен интелект


Документалният филм „Roadrunner: Филм за Антъни Бурдейн“, представен миналата седмица, предизвика гневни реакции и постави въпроса за етиката на създателите на филми и използването на изкуствения интелект за целите на документалистиката, пише The New Yorker.  

Емоционална хроника за живота на покойната телевизионна звезда и въздействието му върху близките му хора. Режисиран от Морган Невил, филмът изобразява Бурдейн, който се самоуби през 2018 г., като свръхестествено харизматичен човек, който притежава способността едновременно да фокусира и да обърка живота на хората около себе си.  

За да създаде повествованието на филма, Невил използва десетки хиляди часове видеозаписи и аудио архиви. За три конкретни реплики, използвани във филма, Невил поръчва на софтуерна компания да направи версия на гласа на Бурдейн, генерирана от изкуствен интелект. Именно те предизвикаха гняв и безпокойство сред феновете на Бурдейн. Режисьорът не разкрива в кои точно случаи е използван генерираният глас и кога репликите на звездата са автентични.  

Със сигурност, според медиите, аудиото, генерирано от AI, е използвано, за бъде преразказан текст, който самият Бурдейн е написал - става дума за имейл до негов приятел, който той чете на глас във филма. Дали е етично да се клонира гласът на мъртъв човек, е въпрос, от който Невил не изглежда твърде загрижен. „По-късно можем да направим документално-етична комисия за това“, каза той пред New Yorker.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: