Какво пречи на американските астронавти да излизат в открития Космос

Какво пречи на американските астронавти да излизат в открития Космос Снимка: NASA

За излизане в Космоса са необходими не само знания, умения и смелост, но и възможност да наденеш на себе си скафандър с размер М

Оказва се, че към настоящия момент НАСА разполага само с четири скафандъра за излизане в открития Космос, и при това те са само два размера, пише порталът popmech.ru.

На 25 юни астронавтите Шейн Кимбро и Томас Песке успешно проведоха почти седемчасово излизане в открития Космос и инсталираха слънчеви батерии на Международната космическа станция (МКС). Какво е необходимо, за да се облече скафандър и човек да се отправи на такава опасна мисия? Изненадващо е, но един от основните критерии (освен няколко години подготовка) е размерът на тялото на астронавта.

Всеки костюм представлява мини космически кораб във формата на човек с раница, в която се помещава система за поддържане на жизнените функции. Той е изработен от многослойна херметична тъкан, а долното бельо има контур, по който циркулира охладена вода. 

При разработването на тези скафандри през 1974 г. НАСА избира модулен подход, при който различни елементи (горната и долната част на скафандъра, шлемът и ръкавиците) могат да бъдат заменени, независимо от размера им. В резултат на това астронавтите получават костюми в пет размера, от свръхмалки (extra small) до много големи (extra large), като при това са предназначени само за мъже (жените не са имали право да участват в програмата за обучение на астронавти на НАСА до 1978 г.).

Интересното е, че сега, 47 години по-късно, Кимбро и Песке са облечени в тези същите скафандри, въпреки че срокът им на годност би трябвало да бъде не повече от 15 години. 

Днес скафандрите на НАСА приличат по-скоро на залежали стоки в търговски център. От 18-те костюма, първоначално произведени по програмата, са останали само четири пълни скафандъра. Четири от тях са унищожени по време на експлозиите на корабите „Чалънджър и „Колумбия, а останалите просто са износени и отписани.

Удивително е, че първото изцяло женско излизане в открития Космос, запланирано за март 2019 г., трябвало да бъде отложено, тъй като просто няма втори костюм със среден размер. Няколко месеца по-късно по някакъв начин от „остатъците в сумермаркета е събран още един женски скафандър със среден размер М и на 18 октомври 2019 г. астронавтите Кристина Кох и Джесика Меир успешно извършват историческото излизане в открития Космос.

Космосът е място със сурови условия за живот. Скафандърът осигурява защита срещу радиация, резки температурни амплитуди (от минус 27 до плюс 120 градуса по Целзий) и малки частици, отломки от „космическия боклук. Налягането в скафандрите е по-ниско от това на МКС и е опасно да се излиза веднага в открития Космос. За да се избегне декомпресионната болест, астронавтите прекарват нощта преди да излязат в Космоса във въздушния шлюз на МКС. 

Без съмнение американските астронавти ще се радват по-бързо да облекат новите скафандри на НАСА - „Изследователски модул за придвижване извън космическия кораб (Exploration extravehicular mobility unit, xEMU), които в момента се разработват за програма Artemis.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: