Министерството на отбраната на Германия въведе режим на военна катастрофа

Министерството на отбраната на Германия въведе режим на военна катастрофа Снимка: YouTube

Вече е потвърдена смъртта на повече от сто души в резултат на наводненията

Министерството на отбраната на Германия въведе режим на военна катастрофа заради наводненията в западната част на страната, съобщава еuronews. От понеделник в региона се изля двумесечната норма на валежите, от бреговете излязоха притоците на Рейн - Ар и Мозел, както и няколко по-малки реки.

Особено засегнати са провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. Поради валежите основите на някои къщи се сринаха, жителите на други трябваше да се спасяват от водата, чието ниво достигна до покривите. В региона работят спасители и около 900 военнослужещи.

Вече е потвърдена смъртта на повече от сто души в резултат на наводненията. Още около хиляда се смятат за безследно изчезнали. Властите отбелязват, че броят на последните може да е по-малък, но поради наводнените пътища и липсата на мобилна мрежа роднините не могат да се свържат с много от тези, които се намират в пострадалите райони.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е „потресен” от мащаба на разрушенията, причинени от наводненията, и изрази подкрепа на семействата на загиналите. Той също така призова страните да положат повече усилия за борба с глобалното затопляне и изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: