Търсенията за фалшиви здравни сертификати се увеличиха в Google

Търсенията за фалшиви здравни сертификати се увеличиха в Google Снимка: pixabay

Търсенето в Google на „фалшива ваксина“, „фалшив здравен сертификат“ или „фалшив тест за COVID“ отбелязаха истински бум през последните дни

След като френският президент Еманюел Макрон ожесточи изискванията към гражданите на страната си да се ваксинират, в световната търсачка мигновено скочи броят на търсенията на фалшиви здравни паспорти и на фалшиви ваксини. Аналогичен феномен се наблюдава и в социалните мрежи, където нарастват запитванията и съответно предложенията за снабдяването с фалшиви документи, пише Le Figaro. 

Snapchat, изглежда, e най-използваният канал за този вид „транзакции”, но търсения има и през Twitter, Jabber, Wickr и Telegram, коментира Дейвид Сигула, анализатор на киберсигурността в CybelAngel. Той допълва, че търсещите тези услуги поемат големи рискове, а освен това исканите суми често са от порядъка на няколкостотин евро. Той подозира, че в много от случаите става въпрос за вътрешен човек, който има достъп до информация и може да генерира реални сертификати с QR кодове.

Френското издание напомня, че фалшифицирането е престъпление и се наказва с до 3 години затвор и глоба в размер на 45 000 евро. Но част от потребителите коментират под новината, че наблюдаваният феномен не е изненада и е логично следствие от действията на един авторитарен режим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: